Δευτέρα 2 Νοεμβρίου 2015

Ποιοι σύμβουλοι κρύβονται πίσω από τις προωθούμενες ιδιωτικοποιήσεις

Ποιοι σύμβουλοι κρύβονται πίσω από τις προωθούμενες ιδιωτικοποιήσειςΜπορεί πριν τρία χρόνια ο σημερινός πρωθυπουργός να εξεπέλυε επιθέσεις στην κυβέρνηση Σαμαρά για την ύπαρξη συμβουλευτικών εταιρειών στο ΤΑΙΠΕΔ με υψηλές αμοιβές με σκοπό την προώθηση των αποκρατικοποιήσεων, ωστόσο σήμερα η κυβέρνηση Τσίπρα φαίνεται να ακολουθεί τις ίδιες πρακτικές.

Όπως είναι σε θέση να γνωρίζουν τα «Παραπολιτικά» το τελευταίο διάστημα και μετά την ψήφιση από την Βουλή του τρίτου Μνημονίου, που ουσιαστικά «ξεκλείδωσε» τις μέχρι πρότινος «παγωμένες» ιδιωτικοποιήσεις, ξεκίνησε ένας... χορός συμβούλων στο ΤΑΙΠΕΔ για τα επόμενα και εν εξελίξει projects του Ταμείου αποκρατικοποιήσεων. Συγκεκριμένα, για τα Περιφερειακά Αεροδρόμια δραστηριοποιούνται τα συμβουλευτικά γραφεία των Citibank, Eurobank, Norton Rose, Δρακόπουλος-Bασαλάκης, YourLegalPartners και Δοξιάδης.
Για το Eλληνικό τα συμβουλευτικά γραφεία των Citibank, Πειραιώς, Watson&Farley, Φορτσάκης-Διακόπουλος και Δέκαθλον, για το έργο «Aστέρας-Aφάντου», τα γραφεία των Πειραιώς, Ποταμίτη-Bεκρή, Δέκαθλον, για τη ΔEΣΦA τα γραφεία των Alpha Bank, UBS, Rotschild, Kουταλίδης, Clifford Chance.
Παράλληλα, για την ιδιωτικοποίηση των OΛΠ-OΛΘ δραστηριοποιούνται τα γραφεία των Morgan Stanley, Πειραιώς, Freshfields, AKL, HPC, Marnet, για την TPAINOΣE-ROSCO τα γραφεία των IBG, Kantor, Mπερνίτσας, Hogan Lovells, Louis Berger, για το ΔAA τα γραφεία των BNP, Eθνικής, Ποταμίτη-Bεκρή, Clifford Chance, ICF International, για το Ποσείδι τα γραφεία των Alpha Bank, Alpha Aστικά Aκίνητα, Mπαχάς-Γραμματίδης, Δέκαθλον, για το Mαρκόπουλο τα γραφεία των Alpha Bank, Alpha Aστικά Aκίνητα, KG Law Firm, για τη Mαρίνα Πύλου τα γραφεία των IBG, KLC, Pογκάν & Συνεργάτες, για τα EΛTA τα γραφεία των Lazard, PwC, KLC Law Firm και για την τιτλοποίηση Aκινήτων σύμβουλοι από τα γραφεία των UBS, Deutsche Bank, BNP Paribas, Kουταλιδης, Norton Rose UK.
Σημειώνεται πως στην πορεία, για κάθε αποκρατικοποίηση προστίθενται και οι ανεξάρτητοι αποτιμητές, όπως προβλέπεται από το καταστατικό του Tαμείου.
Oλες αυτές οι υπηρεσίες, βέβαια, πληρώνονται αδρά. Ενδεικτικό είναι ότι την περίοδο 1 Ιουλίου 2012 έως 30 Ιουνίου 2013 δόθηκαν για αμοιβές συμβούλων που «έτρεξαν» τις αποκρατικοποιήσεις περί τα 29 εκατ. ευρώ.
Παράλληλα, έχει γίνει γνωστό ότι περίπου 7 εκατομμύρια ευρώ ήταν οι αμοιβές-έξοδα των συμβούλων του Ταμείου Αξιοποίησης της Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου από τον Ιούλιο του 2011 έως και τον Μάρτιο του 2012, σύμφωνα με στοιχεία που διαβιβάστηκαν στη Βουλή έπειτα από αίτημα του επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξη Τσίπρα.
Ο Αλέξης Τσίπρας στη σχετική ερώτησή του τον Σεπτέμβριο του 2012 είχε αναφερθεί σε δαπάνες για αμοιβές, μισθούς και αποζημιώσεις «παχυλά αμειβόμενων φίλων και προσκείμενων στην κυβέρνηση προσώπων», χωρίς την εκτέλεση οποιουδήποτε ουσιαστικού έργου το οποίο να εξυπηρετεί το συμφέρον του Ελληνικού Δημοσίου.
Ωστόσο, το υπουργείο Οικονομικών είχε τονίσει πως «οι αμοιβές των συμβούλων είναι σε μεγάλο βαθμό συνδεδεμένες με την επιτυχή ολοκλήρωση αξιοποίησης του κάθε περιουσιακού στοιχείου και την είσπραξη οικονομικού ανταλλάγματος (αμοιβές επιτυχίας)», επισημαίνοντας πως το ποσό αυτό αντιστοιχεί στο 0,49% των εσόδων από αποκρατικοποιήσεις.
«ΣΚΟΤΑΔΙ». Το τελευταίο διάστημα έχει περιοριστεί η πληροφόρηση σχετικά με το κόστος των συμβουλευτικών υπηρεσιών για την προώθηση των αποκρατικοποιήσεων, και αυτό γιατί όπως αναφέρουν οι ειδικοί του χώρου, το ΤΑΙΠΕΔ, μέσω μίας διάταξης ειδικής εφαρμογής του ιδρυτικού του νόμου, αυτοεξαιρέθηκε από την υποχρέωση ανάρτησης των διοικητικών του πράξεων στο πρόγραμμα «Διαύγεια».
Σύμφωνα με τον επίμαχο νόμο (άρθρο 1 παρ. 3), «το Ταμείο λειτουργεί για την εξυπηρέτηση του δημοσίου συμφέροντος, σύμφωνα με τους κανόνες της ιδιωτικής οικονομίας, δεν υπάγεται στην κατηγορία των οργανισμών και επιχειρήσεων του ευρύτερου δημόσιου τομέα και δεν εφαρμόζονται σε αυτό, καθώς και στις εταιρείες των οποίων το μετοχικό κεφάλαιο ανήκει εξ ολοκλήρου, άμεσα ή έμμεσα, στο Ταμείο, οι διατάξεις που διέπουν εταιρείες που ανήκουν άμεσα ή έμμεσα στο Δημόσιο».
Περιστασιακά, όμως, δίνονται στοιχεία μετά από επίμονες ερωτήσεις βουλευτών, όπως για παράδειγμα στις αρχές του μήνα για τις πωλήσεις ακινήτων του δημοσίου για τα οποία ότι το Ταμείο πλήρωσε ή αναμένεται να καταβάλει περί τα 18 εκατ. ευρώ σε τεχνικούς, νομικούς και οικονομικούς συμβούλους.
Ως εκείνο το διάστημα είχαν ολοκληρωθεί διαγωνισμοί με συνολική αξία εσόδων ύψους 1,5 δισ. ευρώ, τα οποία προήλθαν μεταξύ άλλων από την πώληση και επαναμίσθωση 28 δημοσίων κτιρίων με αντίτιμο 261 εκατ. ευρώ, την παραχώρηση επικαρπίας για 99 έτη του κτιρίου IBC με αντίτιμο 81 εκατ. ευρώ και αντάλλαγμα ίσο με 32,4 εκατ. Ευρώ, την πώληση του 90% του Αστέρα με αντάλλαγμα 400 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων τα 94 εκατ. ευρώ αντιστοιχούν στο μερίδιο του Δημοσίου, την πώληση μετοχών εταιρείας ειδικού σκοπού με δικαίωμα επιφανείας για 99 χρόνια για την Αφάντου Ρόδου με αντίτιμο 42,1 εκατ. ευρώ και την πώληση ακινήτων του δημοσίου στο εξωτερικό έναντι 40 εκατ. ευρώ.

Και νέες προσκλήσεις
Πρόσφατα το ΤΑΙΠΕΔ δημοσίευσε πρόσκληση ενδιαφέροντος για την πρόσληψη νομικού συμβούλου για την ιδιωτικοποίηση ποσοστού του αεροδρομίου «Ελ. Βενιζέλος», με αμοιβή 200.000 ευρώ για 18 μήνες. Επίσης προκήρυξε θέση συμβούλου επικοινωνίας με αμοιβή 120.000 ευρώ για 12 μηνες.
Αντίστοιχα, το Ταμείο ανακοίνωσε ότι προχωρά στην πρόσληψη τεχνικών συμβούλων για την υποστήριξη του Δημοσίου στη διαδικασία παραχώρησης των 14 περιφερειακών αερολιμένων.
Σύμφωνα με πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος του ΤΑΙΠΕΔ, που αναρτήθηκε στην ιστοσελίδα του, το Ταμείο αναζητεί έμπειρο τεχνικό σύμβουλο για να το βοηθήσει «στην εκτέλεση και εφαρμογή των συμφωνιών παραχώρησης» των αεροδρομίων, ενώ η αμοιβή του θα είναι κατά μέγιστο 145.000 ευρώ για ένα χρόνο.
«Παραπολιτικά»

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου