Σάββατο 7 Νοεμβρίου 2015

Ζωή Λιβανίου (βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ) Λύσεις τώρα για τους εργαζομένους όμηρους της Χαλκίδας και της Εύβοιας



Με αφορμή την συνεχιζόμενη ομηρία των εργαζομένων της εταιρίας Ελληνικά Σωληνουργεία, η Βουλευτής Εύβοιας του ΣΥΡΙΖΑ, Ζωή Λιβανίου, η Γραμματέας του Εργατικού Κέντρου Εύβοιας, Σμυρναίου Μαρία και οι εκπρόσωποι του Σωματείου Εργαζομένων των Ελληνικών Σωληνουργείων, Χαράλαμπος Κούτος, Δημήτρης Κόκκινος και Σπύρος Κουβέλης, συναντήθηκαν την Πέμπτη 5 Νοεμβρίου με τον Γενικό Γραμματέα του Υπουργείου Εργασίας, Ανδρέα Νεφελούδη, καθώς και με τον Αναπληρωτή Διοικητή του ΙΚΑ, Διονύση Καλαματιανό.  

Στις συναντήσεις οι εκπρόσωποι των εργαζομένων εξέθεσαν σωρεία προβλημάτων που έχουν δημιουργηθεί σε αυτούς και τις οικογένειές τους από το ιδιότυπο καθεστώς ομηρίας στο οποίο χωρίς δική τους ευθύνη έχουν περιέλθει εδώ και δύο τουλάχιστον χρόνια, καθώς δεν θεωρούνται άνεργοι, δεν είναι ουσιαστικά εργαζόμενοι, δεν πληρώνονται και δεν είναι ασφαλισμένοι. Δεν έχουν στην πραγματικότητα δικαιώματα και δεν περιλαμβάνονται στις κατηγορίες κοινωνικής υποστήριξης του ελληνικού κράτους.
Η Γραμματέας του Εργατικού Κέντρου της Εύβοιας, τόνισε ότι στο ίδιο καθεστώς ομηρίας βρίσκονται σήμερα χιλιάδες εργαζόμενοι, μόνο στην Χαλκίδα ο αριθμός αυτός ξεπερνά τους 1000, οι εργαζόμενοι – άνεργοι δεν έχουν καμία δυνατότητα αντίδρασης ενώ ακόμα και η προσφυγή στα δικαστήρια καθίσταται για πολλούς αδύνατη δεδομένου ότι δεν υπάρχουν οι οικονομικοί πόροι που απαιτούνται. Το φαινόμενο της εργασιακής ομηρίας δεν εμφανίζεται μόνο στα εργοστάσια αλλά και σε επιχειρήσεις όπως σούπερ μάρκετ.
Η Βουλευτής Εύβοιας του ΣΥΡΙΖΑ, Ζωή Λιβανίου, υποστήριξε ότι η Χαλκίδα και η Εύβοια έχουν επί της ουσίας αποβιομηχανοποιηθεί πλήρως αφού τα εργοστάσια σε πλήρη και κανονική λειτουργία μετρούνται πλέον στα δάκτυλα του ενός χεριού. Είναι πλέον κανόνας στο νομό, οι άλλοτε ραγδαία αναπτυσσόμενες βιομηχανίες και επιχειρήσεις να αναστέλλουν την λειτουργία τους χωρίς όμως να έχουν πτωχεύσει, να μην απολύουν τους εργαζόμενους για να αποφύγουν την καταβολή νόμιμων αποζημιώσεων και να καταστρέφονται ολόκληρες οικογένειες.
Τόσο ο Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου Εργασίας, Ανδρέας Νεφελούδης, όσο και ο Αναπληρωτής Διοικητής του ΙΚΑ, Διονύσης Καλαματιανός, δεσμεύτηκαν να εξετάσουν διεξοδικά τα στοιχεία που τους κατέθεσαν οι εκπρόσωποι των εργαζομένων και η Βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, διαβεβαίωσαν ότι η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Εργασίας είναι αποφασισμένη να μην δείξει καμία ανοχή σε αυτές τις διαδεδομένες πρακτικές που ακολουθεί μερίδα των εργοδοτών και τόνισαν ότι πρόκειται για ένα πρόβλημα που εντοπίζεται σε όλη την Ελλάδα και το Υπουργείο Εργασίας κινείται στην κατεύθυνση αντιμετώπισης του πολυσύνθετου αυτού ζητήματος.
Το επόμενο διάστημα με πρωτοβουλία της κυρίας Λιβανίου θα ακολουθήσουν και άλλες συναντήσεις με αρμόδια Υπουργεία και υπηρεσίες προκειμένου να εξευρεθούν άμεσα λύσεις τόσο για τους εργαζομένους ομήρους της Ελληνικά Σωληνουργεία, όσο και για το σύνολο των συμπολιτών μας που βρίσκονται στην ίδια απαράδεκτη κατάσταση. Η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ είναι διατεθειμένη να παρέμβει και να προστατέψει τους αδύναμους από την ασυδοσία στην οποία εκπαιδεύτηκαν από τις προηγούμενες κυβερνήσεις κάποιοι από τους οικονομικά ισχυρούς αυτής της χώρας. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου