Τετάρτη 4 Νοεμβρίου 2015

«Πρώτα η αξιολόγηση, μετά η δόση» Μοσκοβισί: Προθεσμία ώς τις 9 Νοεμβρίου για να κλείσουν τα προαπαιτούμενα

Την ανάγκη να κλείσουν όλα τα προαπαιτούμενα μέχρι το Εurogroup της ερχόμενης Δευτέρας, 9 Νοεμβρίου, υπογράμμισε ο επίτροπος Πιερ Μοσκοβισί, σε δηλώσεις του μετά τη συνάντηση με τον πρωθυπουργό στο Μέγαρο Μαξίμου.
«Είναι σημαντικό να καταλήξουμε με τα προαπαιτούμενα μέχρι το τέλος της εβδομάδας και συζητήσαμε με τον πρωθυπουργό σε ποια σημεία χρειάζεται να γίνουν βελτιώσεις» είπε ο κ. Μοσκοβισί, ο οποίος φρόντισε παράλληλα να υπογραμμίσει πως η ανακεφαλαιοποίηση πρέπει να ολοκληρωθεί πριν από το τέλος του χρόνου, προσθέτοντας πως η κυβέρνηση το γνωρίζει πολύ καλά αυτό και κάνει προσπάθειες προς αυτή την κατεύθυνση.
Επίσης, έστειλε το μήνυμα πως η συζήτηση για το χρέος θα ανοίξει μόνον μετά την επιτυχή ολοκλήρωση της αξιολόγησης.
Ο επίτροπος δήλωσε πως στη συνάντηση με τον Αλέξη Τσίπρα τέθηκαν όλα τα θέματα στο τραπέζι, εξέφρασε την ικανοποίησή του για τη συνεργασία με την ελληνική κυβέρνηση, ιδιαίτερα από τον Ιούλιο και μετά, και δήλωσε αισιόδοξος ότι με τις θετικές προσπάθειες και από τις δύο πλευρές θα καταστεί εφικτός ένας συμβιβασμός.
Ο κ. Μοσκοβισί σημείωσε ακόμη πως η ατζένα είναι δεδομένη και περιέγραψε τα βήματα:
«Αρχικά πρέπει να υιοθετηθεί η πρώτη δέσμη των προαπαιτούμενων, ώστε ακολούθως το Eurogroup να μπορέσει να προχωρήσει σε θετικές αποφάσεις, ειδικά σε ό,τι αφορά την αποδέσμευση της δόσης. Μετά να δούμε τη δεύτερη δέσμη με τα προαπαιτούμενα, που θα οδηγήσει στην ολοκλήρωση της αξιολόγησης, ελπίζουμε με επιτυχία, και προσπαθούμε να βρούμε τρόπους, ώστε να υπάρξει αυτή η επιτυχία. Στη συνέχεια, θα είμαστε σε θέση να συζητήσουμε τα θέματα αναδιάρθρωσης χρέους, με μια αισιόδοξη και ταυτόχρονα ρεαλιστική προσέγγιση» δήλωσε.
Ο Πιερ Μοσκοβισί μίλησε για μια καλή συγκυρία για την Ελλάδα, έκανε λόγο για ανοικοδόμηση της εμπιστοσύνης, η οποία -όπως είπε- είναι απαραίτητη για να υπάρξουν επενδύσεις, «γιατί ο κοινός μας στόχος είναι η επιστροφή στην ανάπτυξη και την κοινωνική συνοχή».
Τόνισε, επίσης, πως η Κομισιόν είναι ισχυρός εταίρος της Ελλάδας, παραμένει στο πλευρό της και είναι έτοιμη να καταβάλει κάθε προσπάθεια, ώστε να βοηθήσει την Ελλάδα να επιτύχει στη μεταρρυθμιστική της προσπάθεια και στην εφαρμογή του προγράμματος προς όφελος της χώρας και του ελληνικού λαού.
Υποδεχόμενος νωρίτερα στο Μέγαρο Μαξίμου τον κ. Μοσκοβισί, ο Αλέξης Τσίπρας δήλωσε «πολύ χαρούμενος» που τον συναντά ξανά, «σε καλύτερες συνθήκες σε σχέση με τον περασμένο Ιούλιο στις Βρυξέλλες».
«Ήταν μια μακρά μέρα και μακρά νύχτα» αποκρίθηκε ο κ. Μοσκοβισί, ο οποίος απαντώντας σε σχετική ερώτηση του πρωθυπουργού δήλωσε πως ταξίδεψε στην Αθήνα από το Παρίσι, καθώς η χθεσινή δεν ήταν ημέρα εργασίας στις Βρυξέλλες.
Κατά τον σύντομο διάλογο που είχαν μπροστά στις κάμερες, ο κ. Τσίπρας εξέφρασε στον επίτροπο και τα ειλικρινή του συλλυπητήρια για την απώλεια της μητέρας του, ο θάνατος της οποίας είχε συμπέσει χρονικά με την προγραμματισμένη για τα μέσα Οκτωβρίου επίσκεψη του Πιερ Μοσκοβισί στην Αθήνα, η οποία είχε τότε αναβληθεί.
Στη συνάντηση του Αλέξη Τσίπρα με τον Πιερ Μοσκοβισί μετείχαν οι κ. Δραγασάκης και Παππάς. Στη συνέχεια, ο επίτροπος συναντήθηκε με τον Ευκλείδη Τσακαλώτο και τον αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών, Γιώργο Χουλιαράκη, ενώ αύριο θα έχει επαφές με τον υπουργό Εργασίας Γιώργο Κατρούγκαλο.
Η κυβέρνηση ποντάρει πολλά στις συζητήσεις με τον γάλλο επίτροπο, με αιχμή τα θέματα «αγκάθια» που παραμένουν ανοιχτά και κυρίως αυτά του ΦΠΑ στην εκπαίδευση και των κόκκινων δανείων.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου