Κυριακή 12 Ιουλίου 2015

WSJ: Σε συντονισμό με την Merkel οι κινήσεις Schaeuble

Ένα έγγραφο που συντάχθηκε από το γερμανικό υπουργείου Οικονομικών και έχει στην κατοχή της η The Wall Street Journal, δίνει "timeout" στην Ελλάδα από την ευρωζώνη για "τουλάχιστον τα πέντε επόμενα χρόνια", ως μία από τις δύο επιλογές για την διαχείριση της χώρας.
Το έγγραφο, μίας σελίδας, με τίτλο "Παρατηρήσεις σχετικά με τις τελευταίες ελληνικές προτάσεις", εστάλη από τον αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών της Γερμανίας, Thomas Steffen, σε κάποιους συναδέλφους από άλλες χώρες και οργανισμούς της ευρωζώνης, σύμφωνα με δύο πηγές που έχουν γνώση του εγγράφου. 

Οι πηγές της The Wall Street Journal αναφέρουν ότι έχει συζητηθεί από τους υπουργούς Οικονομικών που βρίσκονται στο Eurogroup, και δεν ήταν άμεσα σαφές ποιος ήταν ο σκοπός του εγγράφου.
Το έγγραφο, το οποίο δημοσίευσε αρχικά η γερμανική Frankfurter Allgemeine Sonntagszeitung, ήρθε στο φως αφού οι τρεις θεσμοί που επιβλέπουν τις διασώσεις της χώρας, εκτίμησαν τις ότι η χώρα θα χρειαστεί 74 δισ. ευρώ σε δάνεια διάσωσης για τα επόμενα τρία χρόνια.
Αυτό το υψηλό ποσό, το οποίο περιλαμβάνει 25 δισ. ευρώ για την ανακεφαλαιοποίηση των ελληνικών τραπεζών, εξέπληξε πολλούς από τους υπουργούς Οικονομικών που συμμετείχαν στο σημερινό Eurogroup, σύμφωνα με δύο Ευρωπαίους αξιωματούχους.
"Το κλίμα είναι κακό", δήλωσε μια πηγή, περιγράφοντας την ατμόσφαιρα στο δωμάτιο. Στο έγγραφο, με ημερομηνία 10 Ιουλίου, η Γερμανία υιοθετεί σκληρή γραμμή σχετικά με τις περικοπές δαπανών και τις μεταρρυθμίσεις πολιτικής που επέβαλε η Ελλάδα στους διεθνείς πιστωτές της.
"Αυτές οι προτάσεις δεν μπορούν να χτίσουν την βάση για ένα εντελώς νέο, τριετές πρόγραμμα από τον ESM, όπως ζήτησε η Ελλάδα. Χρειαζόμαστε μια καλύτερη, πιο βιώσιμη λύση", αναφέρεται στο έγγραφο, προσφέροντας δύο εναλλακτικά σενάρια.
Σύμφωνα με το πρώτο σενάριο, οι Ελλάδα και οι πιστωτές της θα αρχίσουν να διαπραγματεύονται ένα τρίτο πακέτο διάσωσης αλλά μόνο όταν η κυβέρνηση έχει κάνει βελτιωμένες προτάσεις, σύμδωνα με το έγγραφο. 
Είναι κρίσιμο ότι τα νέα δάνεια θα πρέπει να εξασφαλίζονται από το συγκέντρωση (από την πλευρά της Ελλάδας) assets περί τα 50 δισ. ευρώ, σε ένα εξωτερικό fund στο Λουξεμβούργο. Αυτή η επιλογή θα απαιτούσε ακόμη η Ελλάδα να αποδεχθεί εκτεταμένη τεχνική βοήθεια και αυτόματες περικοπές δαπανών, στην περίπτωση που δεν πετύχει τους στόχους του προϋπολογισμού, αναφέρεται στο έγγραφο.
Το δεύτερο σενάριο είναι πιο ζοφερό για την Ελλάδα. "Σε περίπτωση που δεν μπορεί να εξασφαλιστεί εκ των προτέρων η βιωσιμότητα του χρέους και μια αξιόπιστη προοπτική εφαρμογής, η Ελλάδα θα πρέπει, μέσω ταχέων διαπραγματεύσεων, να δοθεί στην Ελλάδα ένα timeout από την ευρωζώνη, με ενδεχόμενη αναδιάρθρωση του χρέους", αναφέρεται στο έγγραφο.
"Αυτή η λύση θα συνοδεύεται από στήριξη για την Ελλάδα ως κράτος-μέλος της ΕΕ και για τους Έλληνες πολίτες, με ενίσχυση της ανάπτυξης, ανθρωπιστική και τεχνική βοήθεια στα επόμενα χρόνια", προσθέτει το έγγραφο. Θα συνοδευόταν επίσης από την ενίσχυση της διακυβέρνησης της νομισματικής ένωσης.
Η The Wall Street Journal αναφέρει ότι δεν είναι σαφές ποιος ήταν ο σκοπός του εγγράφου, εάν δηλαδή επρόκειτο για μια "προειδοποίηση" ή για μια πραγματική πρόταση από την μεγαλύτερη οικονομία της ευρωζώνης.
Πηγές που έχουν γνώση του εγγράφου, αμφισβήτησαν την πιθανότητα και των δύο επιλογών. Δεν υπάρχει διαδικασία για μια προσωρινή έξοδο από την ευρωζώνη, και είναι ασαφές εάν η χώρα θα δώσει 50 δισ. ευρώ σε assets για να εξασφαλίσει το δάνειο.
"Τα 50 δισ. ευρώ είναι τόσο μη ρεαλιστικό, που είναι ξεκάθαρο ότι θέλουν τους Έλληνες εκτός (ευρωζώνης)", δήλωσε μία από τις πηγές.
Δύο Γερμανοί αξιωματούχοι απέρριψαν τις εικασίες ότι το έγγραφο ήταν μια αδίστακτη κίνηση από τον Γερμανό υπουργό Οικονομικών, Wolfgang Schaeuble, ο οποίος είχε πολύ πιο σκληρή στάση έναντι της Ελλάδας, από ό,τι η Γερμανίδα Καγκελάριος.
"Αυτό που κάνει ο Schaeuble, έχει συμφωνηθεί με την Καγκελάριο", δήλωσε ένας κυβερνητικός αξιωματούχος. "Οτιδήποτε λέει και κάνει, είναι σε στενή συνεννόηση με την Καγκελάριο", πρόσθεσε.
Σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ, στην ηλεκτρονική έκδοση της εφημερίδας του Βερολίνου "Der Τagesspiegel" αναφέρεται ακόμη ότι τα σχέδια του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε για ένα πιθανό πενταετές "τάιμ άουτ" της Ελλάδας από την Ευρωζώνη είναι σε συνεννόηση με την καγκελάριο, 'Αγγελα Μέρκελ και τον αρχηγό των Σοσιαλδημοκρατών, Ζίγκμαρ Γκάμπριελ. "Αυτό έμαθε το Γερμανικό Πρακτορείο Ειδήσεων (dpa) το Σάββατο το βράδυ στις Βρυξέλλες", γράφει η εφημερίδα.

Δείτε παρακάτω το έγγραφο (αγγλικά) του γερμανικού ΥΠΟΙΚ:

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου