Τρίτη 7 Απριλίου 2015

Ο N.Boύτσης: Επιστρέφει ο «βασικός μέτοχος» για τα κανάλια

Η κυβέρνηση ρίχνει στο τραπέζι όλα τα ζητήματα που σχετίζονται με τα ιδιωτικά ΜΜΕ: Εξ υπαρχής συζήτηση για τις συχνότητες, για τον βασικό μέτοχο, για τον αριθμό των αδειών, για τη Digea.

Με αφορμή τη συζήτηση του νομοσχεδίου για την ΕΡΤ στην αρμόδια κοινοβουλευτική επιτροπή, ο υπουργός Εσωτερικών Νίκος Βούτσης κατέστησε σαφές ότι το κεφάλαιο «νέο ψηφιακό τοπίο» ανοίγει καθώς πεποίθηση της κυβερνητικής πλειοψηφίας είναι πως την προηγούμενη πενταετία «στήθηκε η πιο χοντρή διαπλοκή για να παγιωθεί το νέο μιντιακό τοπίο».
Η παρέμβαση του κ. Βούτση έρχεται να προστεθεί στη δήλωση του υπουργού Επικρατείας Νίκου Παππά για επικείμενη νομοθετική πρωτοβουλία, από κοινού με τον υπουργό Υποδομών Μεταφορών και Δικτύων, για τη διαχείριση των δικτύων και του ψηφιακού φάσματος, αλλά και στον έλεγχο που ενεργοποιείται για τον τραπεζικό δανεισμό υπερχρεωμένων επιχειρήσεων ΜΜΕ.
«Είναι σήμερα μια μεγάλη ευκαιρία να γίνει ουσιαστικός διάλογος για το σύνολο του ραδιοτηλεοπτικού τοπίου στην Ελλάδα», είπε ο υπουργός Εσωτερικών και πρόσθεσε ότι αναφερόμαστε σ' «έναν διάλογο που δεν έγινε ποτέ. Και όποτε έγινε, κατέληξε σε συμπεράσματα τα οποία ήταν αντίθετα με τα συμφέροντα της διαπλοκής και ως εκ τούτου δεν εφαρμόστηκε τίποτα».
«Πόσες συχνότητες χωράει η Ελλάδα; Εννοώ που να είναι βιώσιμες και με την έννοια της διαφημιστικής πίτας κλπ. Πόσα κανάλια εθνικής εμβέλειας; Πόσα μπορεί να υπάρχουν και να είναι βιώσιμα; Δύο; Δυόμισι; Τρία; Όχι οκτώ, όμως. Ούτε επτά. Αυτό το ζήτημα πότε θα συζητηθεί; Η δημόσια ραδιοτηλεόραση θα έχει προεξάρχοντα ρόλο. Για τα υπόλοιπα μιλάμε. Για να είναι και αυτά ανταγωνιστικά, βιώσιμα, υπαρκτά. Μπορεί να είναι άλλα πέντε, έξι νομίζετε; Δεν μπορούν να είναι τόσα», είπε ο κ. Βούτσης.
Ο υπουργός υπογράμμισε επίσης ότι θα πρέπει να υπάρξουν απαντήσεις και τι θα γίνει με την Digea, γιατί «υπήρξε ένα από τα μεγαλύτερα σκάνδαλα της προηγούμενης περιόδου. Σκάνδαλο πατεντάτο. Έχει το βασικό ασυμβίβαστο. Διότι ο πάροχος προγράμματος είναι και αυτός που κάνει το κουμάντο σε σχέση με αυτόν που δίνει και μοιράζει τις συχνότητες. Είναι ίδιοι. Γιάννης κερνάει και Γιάννης πίνει».
«Δεκαεπτάμισι, δεκαοκτώ εκατομμύρια έδωσαν οι κύριοι των ιδιωτικών καναλιών για τη χρήση του ψηφιακού φάσματος. Δίνουν 300 εκατομμύρια οι εταιρείες κινητής τηλεφωνίας. Η χρήση του ψηφιακού φάσματος συνεπώς που αλλάζει εντελώς το τοπίο, δεν μπορεί να μείνει στα χέρια που έμεινε», επέμεινε ο κ. Βούτσης και κάλεσε όλες τις πλευρές να αναρωτηθούν γιατί το ΕΣΡ έμεινε το ίδιο και σε πλήρη αδυναμία επί σειρά ετών να παρέμβει. Την εποχή, δηλαδή, «που παιζόταν το πέρασμα από τη μια εποχή στην άλλη». «Αυτή η υπόθεση είναι ένα από τα βασικά σημεία που στήθηκε η χοντρή διαπλοκή για να περάσει η νέα μιντιακή εποχή στην προηγούμενη πενταετία. Πολύ χοντρή», δήλωσε χαρακτηριστικά.
Το «μαύρο» στην ΕΡΤ
Την ίδια ώρα ο υπουργός Εσωτερικών κατήγγειλε ότι το μαύρο στην ΕΡΤ ήταν αποτέλεσμα συναλλαγής τής τότε κυβέρνησης με τα ιδιωτικά κανάλια για να χάσει η δημόσια ραδιοτηλεόραση τον ρόλο που της αναλογούσε στο ψηφιακό τοπίο.
Αναφερόμενος στο «μαύρο» της ΕΡΤ, ο υπουργός Εσωτερικών είπε πως «ήταν ένα μεγάλο δώρο, ένα μέρος ενός deal που έγινε με τα ιδιωτικά κανάλια. Δευτερευόντως ήταν οι εμμονές του πρωθυπουργού. Ήταν κυρίως ένα μεγάλο deal, διότι τότε αποσαφηνιζόταν το ψηφιακό τοπίο και πώς ακριβώς θα μπαίναμε εκεί».
«Η ΕΡΤ είχε, με δαπανηρότατες εγκαταστάσεις, αποκτήσει πολύ καλό εξοπλισμό και για το HD και για να μπορέσει να μπει σαν πάροχος σε αυτή τη νέα εποχή. Και βεβαίως προβλεπόταν και από το νόμο», είπε ο κ. Βούτσης και εξήγησε:«Να έχει είτε έτσι είτε αλλιώς μια άδεια και οι άλλοι να διαγωνιστούν για κάποιες άλλες άδειες. Το μαύρο ήταν πραγματικά ένα δώρο, σε μια σχέση που αναπτύχθηκε τότε.
Σχέση συναλλαγής ανάμεσα στην τρικομματική μνημονιακή κυβέρνηση, με τους ιδιωτικούς τηλεοπτικούς σταθμούς. Και εξ αυτού έμεινε δικομματική η κυβέρνηση, δηλαδή έφυγε η ΔΗΜΑΡ. Ήταν κορυφαίο ζήτημα. Και όταν συζητάμε να επανέλθει η ΕΡΤ στην προτεραία κατάσταση, προφανώς εννοούμε αυτό: να επανέλθει η ΕΡΤ με το σύνολο των δομών της, από το περιοδικό, τα μουσικά σύνολα, τους ραδιοσταθμούς σε όλους τους νομούς που κρατήθηκαν με νύχια και με δόντια από τους εργαζόμενους, να μπορέσει δηλαδή να αποτελέσει ισχυρό πόλο στη νέα εποχή των media, δημόσιο, κοινωνικό, ανεξάρτητο, με τους εργαζόμενους μέσα, με το αρχείο της, με την τεχνολογία της, με τον πολιτισμικό της ρόλο. Αυτή είναι η ουσία».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου