Σάββατο 4 Απριλίου 2015

Προειδοποιήσεις Σουλτς ενόψει του ταξιδιού Τσίπρα στην Μόσχα

Ενόψει το ταξιδιού Τσίπρα στη Μόσχα, ο Μ. Σουλτς προειδοποιεί τον πρωθυπουργό να μην προκαλέσει διχασμό εντός ΕΕ. Την ίδια στιγμή ο Ζ. Γκάμπριελ ζητά πάγωμα των ευρωπαϊκών καταθέσεων πλούσιων ελλήνων που χρωστούν φόρους. Ενόψει το ταξιδιού Τσίπρα στη Μόσχα, ο Μ. Σουλτς προειδοποιεί τον πρωθυπουργό να μην προκαλέσει διχασμό εντός ΕΕ. Την ίδια στιγμή ο Ζ. Γκάμπριελ ζητά πάγωμα των ευρωπαϊκών καταθέσεων πλούσιων ελλήνων που χρωστούν φόρους. 

Λίγες μέρες πριν το ταξίδι του Αλέξη Τσίπρα στη Μόσχα την Μεγάλη Τετάρτη 8 Απριλίου ο πρόεδρος του ευρωκοινοβουλίου Μάρτιν Σουλτς προειδοποιεί τον Έλληνα πρωθυπουργό να μην «δυσαρεστήσει» τους ευρωπαίους εταίρους. Σε συνέντευξή του σε εφημερίδα του Ανοβέρου (Hannoversche Allegmeine Zeitung) τόνισε ότι ο Αλέξης Τσίπρας είχε αρχίσει να αποκαθιστά το κλίμα εμπιστοσύνης με την αποστολή της λίστας μεταρρυθμίσεων και την επίσκεψη στο Βερολίνο. Όμως «δεν μπορεί να γίνει αποδεκτό», τονίζει ο Μάρτιν Σουλτς, αν ο Αλέξης Τσίπρας ως αντάλλαγμα για την βοήθεια από τη Μόσχα θέσει σε κίνδυνο «την ενιαία στάση της ΕΕ έναντι της Ρωσίας».
Όμοιες είναι και οι δηλώσεις του επικεφαλής της επιτροπής Ευρωπαϊκών Υποθέσεων του γερμανικού κοινοβουλίου Γκούντερ Κρίχμπαουμ. Ο χριστιανοδημοκράτης πολιτικός δήλωσε στην ίδια εφημερίδα ότι σε περίπτωση που η ελληνική κυβέρνηση πιστεύει ότι θα βρει «σωτηρία» στη Μόσχα τότε «ποντάρει σε λάθος άλογο».
Διαφορετική άποψη έχει η πρόεδρος της κοινοβουλευτικής ομάδας της ευρωπαϊκής αριστεράς στο ευρωκοινοβούλιο Γκάμπι Τσίμερ, η οποία δήλωσε στο Γερμανικό Πρακτορείο Ειδήσεων dpa ότι ο στόχος της ελληνικής κυβέρνησης δεν είναι μια αντιπαράθεση ΕΕ και Ρωσίας. Ζητούμενο για την Αθήνα, είπε η αριστερή πολιτικός, είναι να χαλαρώσει η Ρωσία το πάγωμα των εισαγωγών αγροτικών προϊόντων από την Δύση: «Η Ελλάδα έχει τεράστιο συμφέρον η Ρωσία να επιτρέψει και πάλι τις εισαγωγές αγροτικών προϊόντων. Πρόκειται για κανονικές διαπραγματεύσεις».
«Το παιχνιδάκι πρέπει να τελειώσει»

Από την πλευρά του ο αντικαγκελάριος και υπουργός Οικονομίας Ζίγκμπαρ Γκάμπριελ σε συνέντευξή του στην εφημερίδα του Ντίσελντορφ Rheinische Post δήλωσε ότι «δεν μπορεί να φανταστεί ότι η Αθήνα θα γυρίσει την πλάτη στην Ευρώπη για να πέσει στις ανοιχτές αγκάλες της Ρωσίας».
Την ίδια στιγμή ο Ζίγκμαρ Γκάμπριελ επανέρχεται στο ζήτημα της καταπολέμησης της φοροδιαφυγής στην Ελλάδα, προτείνοντας το πάγωμα των καταθέσεων ελλήνων πλουσίων σε ολόκληρη την ΕΕ αν χρωστούν φόρους στο ελληνικό δημόσιο. «Η προσφορά μας ισχύει είπε ο πρόεδρος των συγκυβερνώντων Σοσιαλδημοκρατών: Θα πρέπει ωστόσο οι ελληνικές αρμόδιες αρχές να αναλάβουν πρωτοβουλία. Βοήθεια στην Ελλάδα για την αναδιοργάνωση του κράτους προσφέρει και η ΕΕ, συνέχισε ο αντικαγκελάριος. Προϋπόθεση για την στήριξη είναι ωστόσο η Αθήνα να εφαρμόσει μεταρρυθμίσεις στις οποίες συμφώνησε. «Αυτό το παιχνιδάκι που παίζει η νέα ελληνική κυβέρνηση εδώ και εβδομάδες πρέπει να τελειώσει επιτέλους», είπε ο πρόεδρος των γερμανών Σοσιαλδημοκρατών.

Η στήριξη της Ελλάδας συμφέρει την Γερμανία

Αναφερόμενος στις χώρες εντός ΕΕ που χρειάζονται οικονομική στήριξη ο πρόεδρος των γερμανών Πρασίνων Τζεμ Έζντεμιρ δήλωσε στην εφημερίδα Frankfurter Allgemeine Zeitung ότι θα πρέπει να διασφαλιστεί πως «η βοήθεια δεν πέφτει σε βαρέλι δίχως πάτο, αλλά ότι συμβάλλει να σταθούν στα πόδια τους οι χώρες με πρόβλημα. Δηλώνει μάλιστα ότι θα πρέπει να εξηγηθεί στον γερμανικό πληθυσμό ότι πρόκειται για «μια επένδυση στο μέλλον και των δικών μας παιδιών (σσ. στη Γερμανία). Αν στηρίξουμε την Ελλάδα και ζητήσουμε ως αντάλλαγμα μεταρρυθμίσεις, τότε είναι και προς το δικό μας συμφέρον. Η εναλλακτική επιλογή δεν είναι απλά η έξοδος της Ελλάδας από το ευρώ, αλλά ένα σοβαρό και επικίνδυνο βήμα προς την αποσύνθεση της Ευρώπης».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου