Πέμπτη 2 Απριλίου 2015

Είμαστε αποφασισμένοι σαν ΣΥΡΙΖΑ να προωθούμε λύσεις για τοπικά προβλήματα όπως είναι το ΕΚΑΒ



Δελτίο Τύπου για παρεμβάσεις σχετικά με την κατάσταση του ΕΚΑΒ στην Εύβοια εξέδωσε το Τμήμα Υγείας της Νομαρχιακής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ Ευβοίας. 

Η Εύβοια είχε την ατυχία σχεδόν για 4 δεκαετίες να εκπροσωπείται στο Κοινοβούλιο από κυβερνητικούς
βουλευτές που κατά κανόνα λειτουργούσαν με γνώμονα την ενίσχυση του προσωπικού τους προφίλ και την υποστήριξη των κεντρικών κυβερνητικών επιταγών, παρά την καλύτερη δυνατή εκπροσώπηση του ευβοϊκού λαού στην Εθνική Αντιπροσωπεία.

Αυτή είναι μία αλλαγή που επιδιώκει να φέρει στα πράγματα η Αριστερά, ενθαρρύνοντας τους βουλευτές της κυβερνητικής πλειοψηφίας και τις τοπικές οργανώσεις λαμβάνοντας  υπ οψιν  τους  τα  θεσμικά  αιτήματα των  συλλογικών  οργάνων  των  πολιτών και  τα  συμφέροντα  της  κοινωνίας να αυτενεργούν, να ασκούν κριτική, να μεταφέρουν στα κέντρα αποφάσεων την πραγματική εικόνα των τοπικών κοινωνιών. Μία τέτοια χαρακτηριστική περίπτωση αποτελεί η λειτουργία του ΕΚΑΒ για την Εύβοια, που έχει καταστεί επικίνδυνα προβληματική για την ευρύτερη περιοχή.
Τόσο στην Βόρεια Εύβοια , όσο και στην Κεντρική και Νότια Εύβοια η λειτουργία του ΕΚΑΒ αντί να αποτελεί παράγοντα ενίσχυσης της υγειονομικής κάλυψης του πληθυσμού τείνει να εξελιχθεί σε παράγοντα ανασφάλειας και κινδύνου για μία περιοχή με πολύ ιδιαίτερη γεωμορφολογία και προβληματικό συγκοινωνιακό δίκτυο.  Στο Κ.Υ. Μαντουδίου  το ένα και μοναδικό ο ασθενοφόρο είναι  σε άθλια κατάσταση, παρουσιάζοντας τακτικά βλάβες, στερούμενο μάλιστα βασικού ιατροτεχνολογικού εξοπλισμού. Δυστυχώς ούτε νοτιότερα η κατάσταση είναι καλύτερη. Το ΕΚΑΒ Καρύστου στερείται του αναγκαίου αριθμού συνοδών/ τραυματιοφορέων, ενώ σημαντικές ελλείψεις παρουσιάζονται και στο Κ.Υ. Αλιβερίου.
Ήδη τόσο η Νομαρχιακή Επιτροπή Εύβοιας του ΣΥΡΙΖΑ, σε συνεννόηση με τις τοπικές Οργανώσεις Μελών, όσο και ο Βουλευτής Γ. Ακριώτης έχουν το τελευταίο διάστημα επιδοθεί σε μία σειρά ενεργειών προς τη διοίκηση του ΕΚΑΒ και προς το Υπουργείο Υγείας για την εξεύρεση άμεσων καταρχήν και στη συνέχεια μόνιμων λύσεων. Σε αυτήν την προσπάθεια έχει υπάρξει ιδιαιτέρως γόνιμη η στάση του σωματείου των εργαζομένων στο ΕΚΑΒ, αλλά και της διοίκησης του ΕΚΑΒ και του Υπουργείου Υγείας.  Έχει ήδη αναρτηθεί πρόσκληση για στελέχωση του ΕΚΑΒ Καρύστου και δρομολογείται η συνολική στελέχωση του ΕΚΑΒ στην Εύβοια,  με την άμεση ολοκλήρωση της πρόσληψης δύο πληρωμάτων στο ΕΚΑΒ Καρύστου και Κύμης. Παράλληλα, έχει προχωρήσει η διαδικασία μετακίνησης οδηγού για την ενίσχυση του τομέα ΕΚΑΒ Καρύστου και αντίστοιχα θα δρομολογηθεί η προσωρινή διάθεση από το Νοσοκομείο Χαλκίδας πληρώματος για το ΕΚΑΒ στο Αλιβέρι. Την ίδια ώρα έχει υπάρξει αναλυτική ενημέρωση και θετική απόκριση του Αναπληρωτή Υπουργού Υγείας για την άμεση ανάγκη ενίσχυσης της υλικοτεχνικής υποδομής του ΕΚΑΒ στην Εύβοια.

Σε κάθε περίπτωση είναι γεγονός ότι το σύστημα υγείας βρίσκεται σε συνθήκες κατάρρευσης, βιώνοντας τις συνέπειες των καταστροφικών μνημονιακών πολιτικών στον χώρο της υγείας. Αυτή η κατάσταση όμως δεν μπορεί να αποτελεί άλλοθι και δικαιολογία για την Κυβέρνηση Κοινωνικής Σωτηρίας. 

Η κοινωνία ούτε αγνοεί ποίοι  ευθύνονται για αυτήν την κατάσταση, ούτε χρειάζεται άλλοθι και δικαιολογίες για πιθανή ολιγωρία σήμερα ή στο μέλλον. Αυτήν τη δύσκολη πραγματικότητα είμαστε υποχρεωμένοι να την αναγνωρίσουμε, να υποδείξουμε τρόπους βελτίωσής της και να κινητοποιήσουμε κάθε διαθέσιμη δυνατότητα σε κεντρικό επίπεδο για την ανατροπή της.
Το θέμα του ΕΚΑΒ είναι μία χαρακτηριστική περίπτωση για το πώς είμαστε αποφασισμένοι στον ΣΥΡΙΖΑ να προωθούμε λύσεις για τοπικά προβλήματα. Συνεργατικά, άμεσα, χωρίς τυμπανοκρουσίες. Λύση για το ΕΚΑΒ στην Εύβοια προωθείται κυβερνητικά και κατά προτεραιότητα και όχι από «άτυπες επαφές πρώην γαλάζιων υπουργών», που από τη θέση της αντιπολίτευσης πλέον φιγουράρουν να λύνουν το πρόβλημα μέσα σε μια νύχτα, φθάνοντας στο σημείο να αναρωτιέται κανείς, τόσα χρόνια τι έκαναν; 


Ν.Ε. Εύβοιας ΣΥΡΙΖΑ
Τμήμα Υγείας

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου