Σάββατο 18 Απριλίου 2015

“Ζεστό” χρήμα ως και 3 δισ. στέλνει άμεσα η Ρωσία στην Αθήνα για τον αγωγό “Turkish Stream” την Τρίτη υπογράφεται πιθανά η συμφωνία

Λύση στο πρόβλημα ρευστότητας της Ελλάδας δίνει η Μόσχα, σύμφωνα με δημοσίευμα του γερμανικού περιοδικού, με τη συμφωνία για τον αγωγό Turkish Stream που αναμένεται να υπογραφεί τις επόμενες ημέρες. Άμεσα θα εκταμιευτεί προκαταβολή έως και 3 δισ. από τα κέρδη της Ελλάδας για τα τέλη διέλευσης.

Κυβερνητικές πηγές αναφέρουν πως η συμφωνία μεταξύ Μόσχας και Αθήνα για τον αγωγό Turkish Stream πρόκειται να υπογραφεί στην αρχή της ερχόμενης εβδομάδας, και μπορεί να φέρει άμεσα στα ελληνικά δημόσια ταμεία έως και 5 δισ. ευρώ, σύμφωνα με δημοσίευμα του Spiegel.
Πληροφορίες του γερμανικού περιοδικού κάνουν λόγο για συμφωνία που θα υπογραφεί τα επόμενα 24ωρα, ίσως και την ερχόμενη Τρίτη, ανάμεσα στη Μόσχα και την Αθήνα, προκειμένου ο αγωγός Turkish Stream να μεταφέρει ρωσικό φυσικό αέριο στην Ευρώπη, μέσω της Ελλάδας και της Τουρκίας.
Αμέσως θα εκταμιευθεί προκαταβολή που μπορεί να φέρει στα ελληνικά κρατικά ταμεία έως και 5 δισεκατομμύρια ευρώ, σύμφωνα με το δημοσίευμα στη διαδικτυακή έκδοση του Spiegel.
Τα κεφάλαια θα αποτελούν, όπως αναφέρει το δημοσίευμα, προκαταβολή των κερδών που θα προκύψουν για την ελληνική πλευρά από τα τέλη διέλευσης. Η συμφωνία, όπως λέει το Spiegel, «θα υπογραφεί πιθανότατα την Τρίτη».
Η αναφορά γίνεται από ελληνική κυβερνητική πηγή κοντά στις συνομιλίες που επικαλείται το γερμανικό περιοδικό Spiegel. Σύμφωνα με τον Έλληνα κυβερνητικό αξιωματούχο, η απόφαση για την προκαταβολή είχε ληφθεί κατά την πρόσφατη επίσκεψη Τσίπρα στη Μόσχα.
Το ύψος της προκαταβολής προς την Αθήνα θα κυμαίνεται μεταξύ 2 και 3 δισ. ευρώ.
Ο κυβερνητικός αξιωματούχος που επικαλείται το γερμανικό περιοδικό ανέφερε χαρακτηριστικά πως η συμφωνία «μπορεί να γυρίσει σελίδα για την Ελλάδα».
Το έργο του Turkish Stream, που θα μεταφέρει ρωσικό φυσικό αέριο μέσω της Τουρκίας και της Ελλάδας προς την υπόλοιπη Ευρώπη αναμένεται να έχει υλοποιηθεί μέχρι το 2019.
Το ζήτημα του Turkish Stream συζητήθηκε κατά τη συνάντηση του Αλέξη Τσίπρα και του Παναγιώτη Λαφαζάνη με τον Βλαντιμίρ Πούτιν, όπως αναφέρει το Spiegel. «Τα χρήματα από τη Ρωσία θα είναι προκαταβολή για τα μελλοντικά κέρδη που θα έχει η Ελλάδα από τον αγωγό, που αναμένεται να τεθεί σε λειτουργία το 2019», σημειώνει το γερμανικό περιοδικό.
Ανάλογες πληροφορίες, για συμφωνία με τη Ρωσία, δημοσιεύει και η εφημερίδα «Αγορά», έχοντας πρωτοσέλιδο τίτλο «”Αγωγός” ρευστότητας από Μόσχα!».
Το ελληνικό δημοσίευμα σχολίασε ο αναπληρωτής υπουργός Κοινωνικών Ασφαλίσεων Δημήτρης Στρατούλης σε εκπομπή του ΣΚΑΪ, λέγοντας ότι «Ο αγωγός θα γίνει για να συμβάλλει στην ανάπτυξη της χώρας και να δουλέψουν 22.000 άνθρωποι με νέες θέσεις εργασίας για να γίνει η χώρα μας ενεργειακός κόμβος, έτσι ώστε να έχει πιο φθηνό φυσικό αέριο και να αναβαθμίσει το ρόλο της στην περιοχή. Τα όποια χρήματα δοθούν θα είναι προκαταβολή έναντι των κερδών που θα έχει η χώρα για την παραγωγική της ανασυγκρότηση και όχι για τους πιστωτές».
Πηγή: in.gr, iefimerida.gr, enikos.gr, αγορά

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου