Τρίτη 24 Μαρτίου 2015

ΕΕ: Προσοχή στα προϊόντα made in China

Σχεδόν 2.200 προϊόντα αποσύρθηκαν λόγω επικινδυνότητας από τις αγορές της ΕΕ το 2014, με το 64% να προέρχεται από την Κίνα.Μάθετε τι είναι το RAPEX.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή προειδοποίησε τη Δευτέρα τους Ευρωπαίους καταναλωτές για τα προϊόντα που εισάγονται από την Κίνα, καθώς εκπροσωπούν το 64% των επικίνδυνων προϊόντων που καταγράφηκαν από το σύστημα προειδοποίησης RAPEX το 2014.
Η Ευρωπαϊκή Ένωση εξέδωσε προειδοποίηση το 2014 για συνολικά 2.435 προϊόντα, το ένα τέταρτο εκ των οποίων είναι παιχνίδια, με το 64% αυτών να έχουν κατασκευαστεί στην Κίνα.
Οι κίνδυνοι που παρουσιάζουν αυτά τα προϊόντα, σύμφωνα με την Επιτροπή, είναι πολλαπλοί: στο 26% των περιπτώσεων τραυματισμοί, στο 25% δηλητηρίαση από χημικές ουσίες, στο 12% ασφυξία, στο 11% ηλεκτροπληξία και στο 9% πνιγμός.
Το RAPEX, το σύστημα έγκαιρης προειδοποίησης για επικίνδυνα μη φαγώσιμα προϊόντα, δημιουργήθηκε το 2003 χρόνο με τον χρόνο αυξάνουν οι προειδοποιήσεις που εκδίδει. Κάθε φορά η χώρα απ’ όπου προέρχονται τα περισσότερα επικίνδυνα προϊόντα είναι η Κίνα.
«Εκπλήσσομαι από τον αριθμό των επικίνδυνων προϊόντων που προέρχονται από την Κίνα», σχολίασε η Βέρα Ζούροβα Ευρωπαία επίτροπος Δικαιοσύνης, αρμόδια για τα δικαιώματα των καταναλωτών.
«Η κατάσταση δεν βελτιώνεται», κατήγγειλε, επισημαίνοντας ότι το 2014 ο αριθμός των επικίνδυνων, κατασκευασμένων στην Κίνα προϊόντων για τα οποία εκδόθηκε προειδοποίηση από την Επιτροπή ήταν ίσος με αυτόν του 2013.
«Διαθέτουμε ένα ειδικό σύστημα προειδοποίησης για τα προϊόντα που είναι κατασκευασμένα στην Κίνα. Στόχος είναι να αποφύγουμε να εξαχθούν αυτά τα επικίνδυνα προϊόντα», πρόσθεσε η Ζούροβα. «Πρέπει οι κινεζικές αρχές να κάνουν περισσότερα σε ό,τι αφορά την πρόληψη και ελπίζουμε σε καλύτερα αποτελέσματα στο μέλλον», κατέληξε.
Ο δικτυακός τόπος του συστήματος έγκαιρης προειδοποίησης προσείλκυσε περίπου 2 εκατομμύρια επισκέψεις το 2014, ενώ τα νέα εργαλεία αναζήτησης επιτρέπουν στους καταναλωτές και τις επιχειρήσεις να ενημερώνονται καλύτερα σχετικά με τον εντοπισμό επικίνδυνων προϊόντων, καθώς και τις ανακλήσεις προϊόντων.
Τριάντα μία χώρες (οι χώρες της ΕΕ μαζί με την Ισλανδία, το Λιχτενστάιν και τη Νορβηγία) συμμετέχουν σήμερα στο σύστημα.
Ποια προϊόντα εγκυμονούν κινδύνους
Το 2014, τα παιχνίδια (28 %), αφενός, και τα είδη ένδυσης, τα κλωστοϋφαντουργικά προϊόντα και τα είδη μόδας (23 %), αφετέρου, ήταν οι δύο βασικές κατηγορίες προϊόντων για τις οποίες χρειάστηκε να ληφθούν διορθωτικά μέτρα. Στους συχνότερα κοινοποιούμενους κινδύνους που προκαλούνται από τα προϊόντα αυτά συγκαταλέγονται ο κίνδυνος τραυματισμού, ο κίνδυνος πνιγμού και οι χημικοί κίνδυνοι.
Οι πιο συνηθισμένοι χημικοί κίνδυνοι που κοινοποιήθηκαν το 2014 αφορούσαν προϊόντα όπως υποδήματα και δερμάτινα είδη (π.χ. χρώμιο VI, μια ευαισθητοποιητική για το δέρμα ουσία), παιχνίδια και είδη παιδικής φροντίδας (π.χ. μαλακτικά τα οποία μπορεί να προκαλέσουν προβλήματα γονιμότητας), και ψεύτικα κοσμήματα (π.χ. επιβλαβή βαρέα μέταλλα).
Πηγή: ΑΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου