Τετάρτη 18 Μαρτίου 2015

ΡΑΕ σε ΛΑΦΑΖΑΝΗ: Δεν ακυρώνονται οι αυξήσεις στο ρεύμα

Τις αυξήσεις στο ρεύμα αρνείται να πάρει πίσω η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας, ενώ στα άκρα οδηγούνται οι σχέσεις με τον Υπουργό ΠΑΠΕΝ Π. Λαφαζάνη. Ειδικότερα σε χθεσινή της συνεδρίαση η Ρυθμιστική Αρχή έκρινε, ότι αν δεν αλλάξει το νομοθετικό πλαίσιο δεν μπορεί να ληφθεί νέα απόφαση για το θέμα.


Ήδη ο υπουργός Παραγωγικής Ανασυγκρότησης, Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Παναγιώτης Λαφαζάνης, έχει δηλώσει ότι αν χρειαστεί θα γίνει και νομοθετική ρύθμιση προκειμένου να μην αυξηθούν τα τιμολόγια του ηλεκτρικού. H ΡΑΕ έκρινε ότι δεσμεύεται από το θεσμικό πλαίσιο που προβλέπει αναθεώρηση του τέλους ΕΤΜΕΑΡ δύο φορές το χρόνο, προκειμένου να ισοσκελίζεται ο λογαριασμός χρηματοδότησης των παραγωγών ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές, καθώς και των λοιπών λειτουργιών που χρηματοδοτούνται από τον ίδιο λογαριασμό.
Πληροφορίες αναφέρουν ότι αν αποσυρθούν οι αυξήσεις στο ΕΤΜΕΑΡ τότε πρέπει να αναζητηθούν άλλοι τρόποι κάλυψης της τρύπας που δημιουργήθηκε στον Ειδικό Λογαριασμό ΑΠΕ του ΛΑΓΗΕ από την διοχεύτευση πόρων για τη χρηματοδότηση του μέτρου της «αντιστάθμισης» της ενεργοβόρου βιομηχανίας. Σύμφωνα με το τελευταίο δελτίο του ΛΑΓΗΕ, τον Ιανουάριο του 2015 ο λογαριασμός εκτιμάται ότι θα παρουσιάσει έλλειμμα 102,16 εκατ. ευρώ, το οποίο θα μειωθεί τον Φεβρουάριο στα 65,95 εκατ. και τον Μάρτιο στα 49,24 εκατ. Παρόμοια θα είναι η εικόνα του λογαριασμού το τελευταίο τρίμηνο του 2015, με το έλλειμμα από τα 110,13 εκατ. ευρώ τον Οκτώβριο να περιορίζεται στα 82,69 εκατ. τον Νοέμβριο και στα 35,80 εκατ. το Δεκέμβριο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου