Τρίτη 6 Ιανουαρίου 2015

Άρχισε η ισχυρή χιονόπτωση στην Χαλκίδα.


Χιονίζει εδώ και μια ώρα στην Χαλκίδα και σε πολλές γειτονιές της το έχει στρώση, η χιονόπτωση είναι έντονη και αναμένεται να συνεχιστεί όλη την νύχτα. Ενώ το χιόνι πέφτει σε όλο σχεδόν τον νομό.
Αναλυτική πρόγνωση καιρού
Από νωρίς το απόγευμα των Θεοφανείων αναμένεται εκ νέου κλείσιμο του καιρού κυρίως από την Σκόπελο και νοτιότερα- ανατολικότερα και θα δημιουργηθούν ζώνες υετοφόρων νεφώσεων που θα
δίνουν παροδικές χιονοπτώσεις με ισχυρές εξάρσεις ιδιαίτερα στην παραδίρφυα ζώνη, τις περιοχές μεταξύ Αγίας Άννας, Πολιτικών και Χαλκίδας- Ερέτριας καθώς και στην νοτιοανατολική Φθιώτιδα, την ανατολική Βοιωτία και την  Αττική.
Τα φαινόμενα αναμένεται να είναι ιδιαίτερα ισχυρά στις περιοχές που πρόσκεινται στον νότιο Ευβοϊκό κόλπο, στα υπόλοιπα τμήματα θα υπάρχουν όμως και διαστήματα εξασθένισης. Αργά το βράδυ προς την Τετάρτη εκτιμάται ότι θα υπάρξουν εκ νέου ανοίγματα του καιρού στις περισσότερες περιοχές. Οι άνεμοι βόρειοι -βορειοδυτικοί στα 5-6 μποφόρ προς το απόγευμα στα ανατολικότερα τμήματα αναμένεται να στραφούν σε βόρειους- βορειοανατολικούς, ενώ η θερμοκρασία θα κυμανθεί από -3ο  έως 3ο C.
Για την Τετάρτη: Τα προγνωστικά στοιχεία για την ημέρα αυτή δεν είναι πλήρως ξεκαθαρισμένα, ωστόσο μπορούμε να δώσουμε μια γενική εικόνα. Έτσι ο ουράνιος θόλος θα συνεχίσει και τη νύχτα να έχει αρκετά ανοίγματα και μόνο στις περιοχές που βρίσκονται κοντά στο νότιο Ευβοϊκό καθώς και σε ορεινούς όγκους της νοτιοανατολικής Στερεάς( Αττικής) και της κεντρικής Εύβοιας οι νεφώσεις θα είναι περισσότερες και θα σημειώνονται χιονοπτώσεις κατά διαστήματα. Μέσα στην ημέρα όμως (το χρονικό σημείο δε μπορεί να προσδιοριστεί με ακρίβεια) αναμένεται και πάλι σημαντικό κλείσιμο του καιρού με παροδικές χιονοπτώσεις που όσο βορειοανατολικότερα βρισκόμαστε τόσο πιο ισχυρές και συνεχείς θα είναι. Μάλιστα υπάρχει πιθανότητα επέκτασης των φαινομένων αυτών και μέσα στη νύχτα της Τετάρτης προς την Πέμπτη. Οι άνεμοι θα πνέουν βόρειοι- βορειοανατολικοί στα 4-5 μποφόρ και η θερμοκρασία θα κυμανθεί από -4 έως 1 oC.
Δήμος Χαλκίδας: Την Δεύτερα νεφώσεις που μέσα στην ημέρα θα πυκνώσουν και θα σημειωθεί βροχή ή χιονόνερο και από το βράδυ χιονοπτώσεις παροδικού χαρακτήρα. Άνεμοι Β-ΒΔ 4-5 μποφόρ και θερμοκρασία από 2 έως 6 oC. Την Τρίτη αναμένεται αρχικά άνοιγμα του καιρού όμως μέσα στην ημέρα και κυρίως μετά το μεσημέρι οι νεφώσεις θα πυκνώσουν εκ νέου και θα εκδηλωθούν χιονοπτώσεις που στα βορειότερα – βορειοανατολικότερα τμήματα θα είναι παροδικά ισχυρές. Άνεμοι Β-ΒΔ 4-5 μποφόρ και θερμοκρασία από 0 έως 2oC. Tην Τετάρτη παροδικά νεφελώδης καιρός με χιονοπτώσεις κατά διαστήματα και υπαρκτό το ενδεχόμενο μεγάλης έξαρσης για λίγες ώρες. Άνεμοι Β-ΒΑ 3-4 μποφόρ και θερμοκρασία από -1 έως 1 oC.
 Ανατολική και νότια Εύβοια
Στο “μάτι” των χιονοπτώσεων αναμένεται αν βρεθεί η Ανατολική και Νότια Εύβοια, με ισχυρές χιονοπτώσεις ακόμα και σε πεδινά- παραθαλάσσια τμήματα. Πιο συγκεκριμένα.  Όσο θα προχωράει η νύχτα οι ψυχρές αέριες μάζες θα προσεγγίσουν ακόμα περισσότερο αυτές τις περιοχές και έτσι θα το “γυρίσει” σε χιόνι ακόμα και σε μηδενικά υψόμετρα. Ισχυρές χιονοπτώσεις θα σημειώνονται ανά διαστήματα στο μεγαλύτερο μέρος της Ανατολικής και Νότιας Εύβοιας ενώ ήδη σιγά-σιγά όσο βαδίζουμε προς το τέλος της ημέρας σημαντικές χιονοπτώσεις θα παρατηρούνται αρχικά στα Ανατολικά και προοδευτικά και στα Νότια τμήματα  σχεδόν πεδινών υψομέτρων.
Καθ’ όλη τη διάρκεια της νύχτας της Τρίτης οι χιονοπτώσεις θα συνεχίζονται, κατά διαστήματα ισχυρές, γι αυτό οι οδηγοί καλό θα είναι να εφοδιαστούν με αντιολισθητικές αλυσίδες. Με τα τωρινά δεδομένα οι χιονοπτώσεις θα συνεχιστούν και την Τετάρτη αλλά υπάρχουν ορισμένα προγνωστικά κενά για την εξέλιξη αυτής της ημέρας και κυρίως για την ένταση των φαινομένων.
Τσουχτερό κρύο την νύχτα της Τρίτης  κάνοντας τον υδράργυρος να μην ξεπεράσει ούτε τους 1 με 2 βαθμούς ακόμα και στα Νότια Παραθαλάσσια. Ανάλογες θερμοκρασίες αναμένονται και την Τετάρτη , ίσως και 1 με 2 βαθμούς χαμηλότερη.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου