Παρασκευή 23 Ιανουαρίου 2015

Μήνυμα ότι την Κυριακή θα κάνει ξαστεριά από την Κρήτη.

“ Τι δήλωσε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας, κατά την διάρκεια της τελευταίας προεκλογικής του ομιλίας, στο Ηράκλειο Κρήτης, στην πλατεία Ελευθερίας ”
 
    «Το Ηράκλειο έδωσε σήμερα μήνυμα νίκης, μιας αυτοδύναμης Ελλάδας. Θέλουμε την πρώτη μας ευκαιρία και την θέλουμε ολόκληρη.
    Είμαστε μισό βήμα από την αυτοδυναμία που δεν θα είναι αλαζονεία, δεν θα είναι ανάθεση. Θα είναι ισχυρή εντολή για να εφαρμόσουμε το πρόγραμμά μας. Iσχυρός ΣΥΡΙΖΑ, σημαίνει ισχυρή διαπραγμάτευση. Αυτοδύναμος ΣΥΡΙΖΑ σημαίνει ισχυρός λαός», τόνισε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας, κατά την διάρκεια της τελευταίας προεκλογικής του ομιλίας, στο Ηράκλειο Κρήτης, στην πλατεία Ελευθερίας. 

    Ο Αλέξης Τσίπρας, τόνισε ότι «χαιρετίζω στο πρόσωπό σας την Κρήτη του αγώνα και της αξιοπρέπειας. Την Κρήτη της περηφάνιας και της λευτεριάς. Δεν λείψατε ποτέ από καμιά μεγάλη και μικρή μάχη. Πάντα μπροστάρηδες ήσασταν. Και σε αυτή την ιστορική στιγμή, σε αυτήν την ιστορική μάχη για την μεγάλη ανατροπή, ο δημοκρατικός λαός της Κρήτης μπήκε από τους πρώτους. Και την Κυριακή θα μιλήσει. Θα στείλει το μήνυμα της μεγάλης νίκης και της ανατροπής», για να προσθέσει ότι «ο κύβος ερρίφθη. Επιτέλους θα κάνει ξαστεριά! Επιτέλους, η δημοκρατία επιστρέφει. Η δικαιοσύνη επιστρέφει. Επιστρέφουν στην Ελλάδα, οι αξίες που γεννήθηκαν στην Ελλάδα. Επιστρέφει στον λαό μας η δύναμη που του αφαιρέθηκε πριν πέντε χρόνια. Και αυτός ο λαός παίρνει τις τύχες του στα χέρια του. Και κάνει ένα νέο ξεκίνημα. Χωρίς υποτέλεια. Με σταθερό βήμα και εμπιστοσύνη στις δυνάμεις του. Με αξιοπρέπεια για κάθε πολίτη. Με δικαιοσύνη για όλους και όλες».

    «Εδώ στο Ηράκλειο κλείνει σήμερα μία προεκλογική εκστρατεία που άφησε δύο αποτυπώματα. Το ένα είναι το δικό μας αποτύπωμα. Αυτό της μεγάλης αριστερής και δημοκρατικής παράταξης. Της νέας κοινωνικής πλειοψηφίας. Κάναμε μία προεκλογική εκστρατεία βασισμένοι στις αξίες και την ιστορία μας. Παρουσιάσαμε το πρόγραμμά μας. Βγήκαμε έξω, στις πλατείες και στις γειτονιές. Πόρτα την πόρτα και σπίτι το σπίτι. Παρουσιάσαμε το όραμά μας για τον τόπο. Υπερασπιστήκαμε την αλήθεια. Περιγράψαμε την διέξοδο. Μιλήσαμε για την ελπίδα που έρχεται», τόνισε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, για να προσθέσει ότι «και από την άλλη μεριά το αποτύπωμα του κ. Σαμαρά. Το αποτύπωμα μίας κυβέρνησης ακροδεξιών και νεοφιλελεύθερων που ενορχήστρωσε και υπηρέτησε την πιο χυδαία προεκλογική καμπάνια που έχει γίνει ποτέ. Το αποτύπωμα ενός συστήματος 40 χρόνων που επένδυσε στο φόβο και την τρομοκρατία. Και μέρα με τη μέρα ολοένα και χειρότερα. Τρομοκρατία, συκοφαντία και ψέματα. Διαστρέβλωση και προπαγάνδα. Ελπίδα εμείς. Φόβο αυτοί. Πρόγραμμα εμείς. Προπαγάνδα αυτοί. Διάλογο εμείς. Μονολόγους και μονταζιέρα αυτοί».

    Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, υπογράμμισε ότι «εμείς, με συναίσθημα ευθύνης, στεκόμαστε μπροστά σας και δεσμευόμαστε. Δεν ήμασταν ποτέ σαν και αυτούς και δεν θα γίνουμε ποτέ σαν και αυτούς. Αν ο λαός σε αυτήν την ιστορική καμπή μας δώσει την ευκαιρία που δικαιούμαστε, εμείς δεσμευόμαστε ότι θα πράξουμε το καθήκον μας. Σας καλούμε από την πρώτη μέρα να είστε δίπλα μας, να προχωρήσουμε δίπλα- δίπλα. Αλλά σας καλούμε και από την πρώτη μέρα να μας κρίνετε αυστηρά και να μας ελέγχετε. Να μας κάνετε κριτική αν ολιγωρήσουμε, αν καθυστερήσουμε, αν πάμε κόντρα στις διακηρύξεις μας. Κυρίως αν δεν παλέψουμε με όλες μας τις δυνάμεις και με γνώμονα τα συμφέροντα του λαού, της νεολαίας, του κόσμου της εργασίας», για να προσθέσει ότι «η μόνη δύναμη σταθερότητας που υπάρχει σε αυτόν τον τόπο είναι ο ΣΥΡΙΖΑ. Γιατί είναι η μόνη δύναμη που έχει πρόγραμμα. Γιατί είναι η μόνη πολιτική δύναμη που έχει όραμα. Είναι η μόνη δύναμη που πέρα από το κεντρικό πολιτικό της στόχο. Για την απαλλαγή της χώρας από τα μνημόνια και την τρόικα για την διαπραγμάτευση, για το χρέος, για την ανάπτυξη και την παραγωγική ανασυγκρότηση. Έχει στόχο, αλλά και σχέδιο για τον πετύχει».

    «Θέλουμε την πρώτη μας ευκαιρία. Και την θέλουμε όλη. Είμαστε μισό βήμα από την αυτοδυναμία. Που δεν θα είναι αλαζονεία. Δεν θα είναι ανάθεση. Θα είναι ισχυρή εντολή για να εφαρμόσουμε το πρόγραμμά μας. Χωρίς να μας εκβιάζουν τα κόμματα του μνημονίου και τα κόμματα του σωλήνα της διαπλοκής. Θέλουν τον ΣΥΡΙΖΑ χωρίς αυτοδυναμία για να τον εγκλωβίσουν. Να τον έχουν όμηρο ώστε να νοθεύσουν το πρόγραμμα και τους στόχους του», τόνισε ο Αλέξης Τσίπρας, για να προσθέσει ότι «ζητάμε καθαρή εντολή και ισχυρή αυτοδυναμία. Δεν θα είναι λευκή επιταγή. Θα είναι μία νέα πολιτική συμφωνία. Με τον καθένα και την καθεμιά από εσάς. Αυτοδύναμος ΣΥΡΙΖΑ σημαίνει ισχυρή Ελλάδα. Ισχυρός ΣΥΡΙΖΑ σημαίνει ισχυρή διαπραγμάτευση. Αυτοδύναμος ΣΥΡΙΖΑ σημαίνει ισχυρός λαός».

    Κλείνοντας την ομιλία του, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, υπογράμμισε ότι «έχουμε αγάπη για την Ελλάδα και το λαό μας. Έχουμε το δίκιο μαζί μας και όχι νόμο το άδικο. Δεν διεκδικούμε τίποτα για εμάς. Γι’ αυτό και είμαστε σε θέση να διεκδικήσουμε τα πάντα για όλους. Η Ελλάδα είναι οι αξίες αιώνων. Η Ευρώπη είναι οι αξίες που γεννήθηκαν στην Ελλάδα», για να προσθέσει ότι «η Ελλάδα είναι η δημοκρατία. Η πατρίδα είναι οι άνθρωποί της. Είναι η ιστορία της που σήμερα μας κτυπάει την πόρτα. Είναι το μέλλον που έφτασε. Η ελπίδα που έρχεται. Είναι η μεγάλη κοινωνική πλειοψηφία που έρχεται. Είναι Ο ΣΥΡΙΖΑ που θα ενώσει όλους τους Έλληνες. Είναι ο λαός που πάλεψε πέντε χρόνια με τα θηρία. Που πέρασε δια πυρός και σιδήρου όπως τόσες και τόσες φορές στο παρελθόν, αλλά δεν υπέκυψε. Και θα νικήσει».

    Αναλυτικά, η ομιλία του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξη Τσίπρα, στο Ηράκλειο Κρήτης:

    «Δημοκρατικέ λαέ της Κρήτης, Πολίτες του Ηρακλείου,

    Χαιρετίζω στο πρόσωπό σας την Κρήτη του αγώνα και της αξιοπρέπειας. Την Κρήτη της περηφάνιας και της λευτεριάς. Δεν λείψατε ποτέ από καμιά μεγάλη και μικρή μάχη. Πάντα μπροστάρηδες ήσασταν. Και σε αυτή την ιστορική στιγμή, σε αυτήν την ιστορική μάχη για την μεγάλη ανατροπή, ο δημοκρατικός λαός της Κρήτης μπήκε από τους πρώτους. Και την Κυριακή θα μιλήσει.

    Θα στείλει το μήνυμα της μεγάλης νίκης και της ανατροπής! Ο κύβος ερρίφθη. Επιτέλους θα κάνει ξαστεριά. Επιτέλους, η δημοκρατία επιστρέφει. Η δικαιοσύνη επιστρέφει. Επιστρέφουν στην Ελλάδα, οι αξίες που γεννήθηκαν στην Ελλάδα. Επιστρέφει στον λαό μας η δύναμη που του αφαιρέθηκε πριν πέντε χρόνια. Και αυτός ο λαός παίρνει τις τύχες του στα χέρια του.

    Και κάνει ένα νέο ξεκίνημα. Χωρίς υποτέλεια. Με σταθερό βήμα και εμπιστοσύνη στις δυνάμεις του. Με αξιοπρέπεια για κάθε πολίτη. Με δικαιοσύνη για όλους και όλες.

    Φίλες και φίλοι, Πολίτες του Ηρακλείου,

    Σας μεταφέρω το κλίμα από όλες τις πόλεις της Ελλάδας. Από κάθε γειτονιά. Η ελπίδα κέρδισε τον φόβο. Το φως κέρδισε την καταχνιά. Η νίκη και η αυτοδυναμία είναι στο χέρι μας! Ταυτόχρονα σας μεταφέρω και ένα μήνυμα από κάθε άκρη της Ελλάδας. Ο λαός μας είναι ενωμένος. Έχει αποφασίσει. Τέλος η Ελλάδα πειραματόζωο. Τέλος η Ελλάδα της τρόικας και των μνημονίων.

    Ο λαός μας τον θυμό του, την οργή του, τη έκανε ελπίδα και όραμα, θα την κάνει τη Κυριακή πολιτική πράξη. Πολιτική πράξη αξιοπρέπειας και αντίστασης. Πολιτική πράξη ανατροπής!

    Είναι η στιγμή, πολίτες της Κρήτης. Η στιγμή που όλοι και όλες αντιλαμβανόμαστε ότι την ιστορία την γράφουν οι λαοί. Είναι η στιγμή που τώρα γράφουμε μαζί μία ακόμα σελίδα στην ιστορία αυτού του τόπου. Όχι μόνο για την Ελλάδα. Η ελπίδα γράφει ιστορία και για την Ευρώπη.

    Στις 25 Γενάρη ψηφίζουμε για την Ελλάδα και το μέλλον της Ευρώπης! Δεν ψηφίζουμε μόνο για τον ΣΥΡΙΖΑ. Ψηφίζουμε για τις γενιές που έφυγαν με ψηλά το κεφάλι. Και για τις γενιές που έρχονται, για να ζήσουν με αξιοπρέπεια και ελευθερία.

    Φίλες και φίλοι,

    Εδώ στο Ηράκλειο κλείνει σήμερα μία προεκλογική εκστρατεία που άφησε δύο αποτυπώματα. Το ένα είναι το δικό μας αποτύπωμα. Αυτό της μεγάλης αριστερής και δημοκρατικής παράταξης. Της νέας κοινωνικής πλειοψηφίας. Κάναμε μία προεκλογική εκστρατεία βασισμένοι στις αξίες και την ιστορία μας. Παρουσιάσαμε το πρόγραμμά μας. Βγήκαμε έξω, στις πλατείες και στις γειτονιές. Πόρτα την πόρτα και σπίτι το σπίτι. Παρουσιάσαμε το όραμά μας για τον τόπο. Υπερασπιστήκαμε την αλήθεια. Περιγράψαμε την διέξοδο. Μιλήσαμε για την ελπίδα που έρχεται.

    Και από την άλλη μεριά το αποτύπωμα του κου Σαμαρά. Το αποτύπωμα μίας κυβέρνησης ακροδεξιών και νεοφιλελεύθερων που ενορχήστρωσε και υπηρέτησε την πιο χυδαία προεκλογική καμπάνια που έχει γίνει ποτέ. Το αποτύπωμα ενός συστήματος 40 χρόνων που επένδυσε στο φόβο και την τρομοκρατία. Και μέρα με τη μέρα μέρα ολοένα και χειρότερα. Τρομοκρατία, συκοφαντία και ψέματα. Διαστρέβλωση και προπαγάνδα. Ελπίδα εμείς. Φόβο αυτοί. Πρόγραμμα εμείς. Προπαγάνδα αυτοί. Διάλογο εμείς. Μονολόγους και μονταζιέρα αυτοί.

    Σε αυτήν την εκλογική μάχη πολίτες της Κρήτης, συγκρούστηκαν δύο κόσμοι. Το όραμα, το πρόγραμμα και οι αξίες συγκρούστηκαν με την πολιτική εξουσία που εκπροσώπησε επάξια ο κ. Σαμαράς. Και την εκπροσώπησε κρυπτόμενος. Από τον λαό. Από τη Βουλή. Προφυλαγμένος σε ένα απολύτως αποστειρωμένο περιβάλλον. Στην αγκαλιά της τρόικας και της κυρίας Μέρκελ. Στις ανακοινώσεις του Μαξίμου και σε διαγγέλματα. Στα δελτία των 8, στα μεταμεσονύκτια έκτακτα δελτία και στα κίτρινα πρωτοσέλιδα. Σε στημένες συνεντεύξεις με στημένες ερωτήσεις.

    Και όλα αυτά γιατί δεν είχε επιχειρήματα. Γι’ αυτό, όπως το 2012, έτσι και τώρα δεν τον είδατε σε κανένα debate. Γιατί δυσφορεί με τον διάλογο, απεχθάνεται την αντιπαράθεση με επιχειρήματα.

    Τώρα όμως ήρθε η στιγμή ο λαός μας να τον πληρώσει με το ίδιο νόμισμα. Γιατί η υπομονή του λαού τελείωσε. Και μαζί της τελειώνει το πολιτικό προσωπικό των μνημονίων, της διαπλοκής και της υποτέλειας.

    Πολίτες του Ηρακλείου,

    Στις 25 Γενάρη μπαίνουν οι τίτλοι τέλους. Τίτλοι τέλους για ένα καθεστώς μίζας και διαφθοράς. Για ένα σύστημα εξουσίας που αντί να χτίσει ένα κράτος πρόνοιας, ένα κράτος δικαίου, έχτισε ένα κράτος πελάτη μεγάλων συμφερόντων.

    Εμείς, με συναίσθημα ευθύνης, στεκόμαστε μπροστά σας και δεσμευόμαστε. Δεν ήμασταν ποτέ σαν και αυτούς και δεν θα γίνουμε ποτέ σαν και αυτούς. Αν ο λαός σε αυτήν την ιστορική καμπή μας δώσει την ευκαιρία που δικαιούμαστε, εμείς δεσμευόμαστε ότι θα πράξουμε το καθήκον μας.

    Σας καλούμε από την πρώτη μέρα να είστε δίπλα μας, να προχωρήσουμε δίπλα- δίπλα. Αλλά σας καλούμε και από την πρώτη μέρα να μας κρίνετε αυστηρά και να μας ελέγχετε. Να μας κάνετε κριτική αν ολιγωρήσουμε, αν καθυστερήσουμε, αν πάμε κόντρα στις διακηρύξεις μας. Κυρίως αν δεν παλέψουμε με όλες μας τις δυνάμεις και με γνώμονα τα συμφέροντα του λαού, της νεολαίας, του κόσμου της εργασίας.

    Φίλες και φίλοι,

    Η μόνη δύναμη σταθερότητας που υπάρχει σε αυτόν τον τόπο είναι ο ΣΥΡΙΖΑ. Γιατί είναι η μόνη δύναμη που έχει πρόγραμμα. Γιατί είναι η μόνη πολιτική δύναμη που έχει όραμα. Είναι η μόνη δύναμη που πέρα από το κεντρικό πολιτικό της στόχο. Για την απαλλαγή της χώρας από τα μνημόνια και την τρόικα για την διαπραγμάτευση, για το χρέος, για την ανάπτυξη και την παραγωγική ανασυγκρότηση. Έχει στόχο, αλλά και σχέδιο για τον πετύχει. Γι’ αυτό και έχει αναλάβει έξι δεσμεύσεις για την υπεράσπιση της κοινωνίας.

    Πρώτη δέσμευση:

    Η Ελλάδα θα προχωρήσει σε μια Ευρώπη που αλλάζει. Και ο ΣΥΡΙΖΑ είναι χαρακτηριστικό παράδειγμα μιας Ευρώπης που αλλάζει.Η Ελλάδα θα προχωρήσει με την Ευρώπη των λαών, με την Ευρωζώνη χωρίς το φαρμάκι της λιτότητας, με το ευρώ, αλλά χωρίς άλλες θυσίες, με την κοινωνία όρθια.

    Δεύτερη δέσμευση:

    Ο ΣΥΡΙΖΑ εγγυάται τις καταθέσεις των Ελλήνων πολιτών. Εγγυάται τις συντάξεις. Εγγυάται τις αγροτικές επιδοτήσεις. Εγγυάται την αξιοπρέπεια.

    Τρίτη δέσμευση:

    Ο ΣΥΡΙΖΑ εγγυάται για ένα δίκαιο φορολογικό σύστημα, με επαναφορά του αφορολόγητου στα 12.000 ευρώ. Την κατάργηση του ΕΝΦΙΑ και αντικατάστασή του με Φόρο Μεγάλης Ακίνητης Περιουσίας, με υψηλό αφορολόγητο όριο, ώστε η συντριπτική πλειοψηφία της πρώτης κατοικίας να μην φορολογείται. Με το δικό μας φορολογικό πρόγραμμα δεν έχει κανένα λόγο να ανησυχεί η μεσαία τάξη, που η απερχόμενη κυβέρνηση προσπαθεί σήμερα να τρομοκρατήσει.

    Αντίθετα, έχουν κάθε λόγο να ανησυχούν αυτοί που είναι στη λίστα Λαγκάρντ, στις λίστες της φοροδιαφυγής. Αυτοί για τους οποίους έκανε 15 χαριστικές τροπολογίες ο κ. Σαμαράς. Έχουν κάθε λόγο να ανησυχούν αυτοί οι λίγοι που μετά από πέντε χρόνια καταστροφής, αυγάτισαν τη περιουσία τους.

    Έχουν κάθε λόγο να ανησυχούν αυτοί που έχουν νομοθετημένη φοροασυλία. Όχι το 99% του ελληνικού λαού! Για το μισό και ένα τα εκατό του ελληνικού λαού το πάρτι από Δευτέρα τελειώνει. Τέλος το πάρτι της ανομίας, της φοροδιαφυγής και του λαθρεμπορίου!

    Τέταρτη δέσμευση:

    Ο ΣΥΡΙΖΑ εγγυάται ότι θα σταματήσει κάθε πλειστηριασμό πρώτης κατοικίας. Κανένα σπίτι στα χέρια τραπεζίτη.

    Πέμπτη δέσμευση:

    Ο ΣΥΡΙΖΑ εγγυάται ότι η δικαιοσύνη και η δημοκρατία θα επιστρέψουν σε αυτόν τον τόπο. Δεσμεύεται για το τέλος της διαπλοκής, της συναλλαγής, της διαφθοράς και της ατιμωρησίας. Δεν θα αφήσουμε τίποτα χωρίς να το ψάξουμε. Πως προέκυψε το χρέος. Ποιοι αλλοίωναν τα στοιχεία. Που πήγαν 70 δις κοινοτικές επιχορηγήσεις. Ποια συμφέροντα μας έβαλαν στο Μνημόνιο. Ποιοι έγραψαν το Μνημόνιο. Ποιοι διέλυσαν τα ασφαλιστικά ταμεία. Ποιοι αποδέχτηκαν τη χώρα να την κυβερνά ένας σέρβερ και η ηλεκτρονική αλληλογραφία τριτοκλασάτων υπαλλήλων της τρόικας.

    ΟΛΑ θα τα ψάξουμε.

    Θα αναζητηθούν οι ευθύνες για αυτό το έγκλημα σε βάρος του ελληνικού λαού, της εργατικής τάξης και της νεολαίας. Όσους καταστροφείς εγγράφων και να παραγγείλουν, έννοια τους και θα τη βγάλουμε την άκρη.

    Και μιας και βρίσκομαι σε αυτόν τον μαρτυρικό τόπο, θα ήθελα να σας διαβεβαιώσω πως θα ψάξουμε να βρούμε ποιοι και γιατί εδώ και 70 χρόνια τώρα εξαφάνισαν το θέμα των γερμανικών αποζημιώσεων. Είναι χρέος μας να αποτίσουμε φόρο τιμής,
    είναι χρέος μας να μην ξεχνάμε, το ανεκπλήρωτο και ιστορικό δικαίωμα ενός ολόκληρου λαού, που μάτωσε και πλήρωσε πολύ ακριβά τη θηριωδία του ναζισμού.

    Η κυβέρνηση ου ΣΥΡΙΖΑ θα κάνει το χρέος της, θα διεκδικήσει τις πολεμικές αποζημιώσεις, η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ θα διεκδικήσει το κατοχικό δάνειο.

    Έκτη δέσμευση:

    Ο ΣΥΡΙΖΑ εγγυάται ότι από την επομένη των εκλογών θα εφαρμόσει το πρόγραμμα της Θεσσαλονίκης για την ανάσχεση της ανθρωπιστικής κρίσης. Είναι το χρέος που αναγνωρίζουμε. Το χρέος της ανατροπής αυτού του εφιάλτη. Στους συμπολίτες που υποφέρουν.

    Ας τα ονομάζουν μέσα στην ευδαιμονία και την αλαζονεία τους παροχές.

    Για μας είναι χρέος και αλληλεγγύη:

    Το δωρεάν ρεύμα σε 300.000 νοικοκυριά.
    Το επίδομα σίτισης σε 300.000 άπορες οικογένειες.
    Το δωρεάν ιατρική περίθαλψη.
    Η δραστική μείωση συμμετοχής στην φαρμακευτική δαπάνη.
    Η επιδότηση στέγασης σε 25.000 οικογένειες.
    Η 13η σύνταξη σε συνταξιούχους με σύνταξη ως 700 ευρώ.
    Η κάρτα μετακίνησης σε άνεργους και άπορους.
    Η κατάργηση της εξίσωσης φόρου πετρελαίου θέρμανσης/ κίνησης.
    Δεν τα διαπραγματευόμαστε, τα κάνουμε πράξη ανεξάρτητα από την πορεία της διαπραγμάτευσης με τους εταίρους μας.

    Πολίτες της Κρήτης,

    Αυτή δεν είναι μία μάχη που δίνουμε σε μία μικρή γωνιά της Ευρώπης. Είναι μάχη που δίνουμε για όλους τους λαούς της Ευρώπης. Είναι η μάχη για να τελειώσει η λιτότητα. Γιατί αν δεν τελειώσει η βάρβαρη λιτότητα και η αυστηρή δημοσιονομική προσαρμογή, θα τελειώσει η δημοκρατία. Θα τελειώσουν τα ανθρώπινα δικαιώματα. Θα τελειώσουν εργασιακές κατακτήσεις αιώνων.

    Γι’ αυτό και τα μάτια όλης της Ευρώπης είναι στραμμένα στην Ελλάδα. Γι’ αυτό όλοι οι λαοί της Ευρώπης περιμένουν τι θα γίνει στις 25 Ιανουαρίου. Και κυρίως περιμένουν να δουν τι θα γίνει στις 26 Ιανουαρίου. Αν απελευθερωθεί η οικονομία για να αναπνεύσει η κοινωνία. Αν τερματιστεί ο εφιάλτης της ανεργίας. Αν πάρουμε πίσω αυτά που μας στέρησαν. Και θα το κάνουμε!

    Με την αποκατάσταση των συλλογικών συμβάσεων και του εργατικού δικαίου. Με κατώτατο μισθός στα €751. Με κατάργηση των ρυθμίσεων για τις μαζικές απολύσεις. Με σχέδιο για 300.000 νέες θέσεις εργασίας.

    Και θα το κάνουμε και για την υπόλοιπη Ευρώπη. Για τις χώρες και τους λαούς που βιώνουν τα ίδια με εμάς, Αλλα και γι αυτούς που ξέρουν ότι το ίδιο μέλλον κάποιοι τους ετοιμάζουν. Γιατί η Ευρώπη αναγκάζεται να αλλάξει και το βλέπουμε.

    Η συζήτηση που γίνεται σήμερα ήταν αδιανόητη πριν απο τέσσερα ή πέντε χρόνια. Και η προοπτική μιας αριστερής κυβέρνησης στην Ελλάδα,της πρώτης αριστερής κυβέρνησης στην Ευρώπη, εντείνει τις διεργασίες αυτές. Ο ΣΥΡΙΖΑ είναι αποφασισμένος να διευρύνει αυτές τις ρωγμές. Δημιουργώντας μια νέα συμμαχία για την αλλαγή της ευρωπαϊκής πορείας. Βάζοντας στην ευρωπαϊκή ατζέντα το ζήτημα του Χρέους και της λιτότητας. Την απεμπλοκή από μια καταστροφική πολιτκή που σήμερα απειλεί και την κοινωνική αλλά και την πολιτική συνοχή της Ευρώπης.

    Πολίτες του Ηρακλείου,

    Δεν γλύτωσε ο τόπος σας από την επέλαση της βαρβαρότητας. Την ζήσατε και εσείς στο πετσί σας. Πώς να μείνει ζωντανός ο τόπος και η τοπική οικονομία;

    Ένας οδοστρωτήρας πέρασε και διέλυσε τις δομές υγείας, τις κοινωνικές υπηρεσίες που προσπαθούν να λειτουργήσουν με το 30 και το 40% των οργανικών θέσεων. Χιλιάδες πια οι άνεργοι και οι ανασφάλιστοι στην Κρήτη. Τεράστιες οι ελλείψεις στο εκπαιδευτικό προσωπικό και σοβαρότατο το πρόβλημα της σχολικής στέγης. Οι υποδομές απαξιώνονται και ετοιμάζονται να τις παραχωρήσουν στα μεγάλα ιδιωτικά συμφέροντα. Οι παραγωγοί βρίσκονται πια σε απελπιστική κατάσταση.

    Ο ΣΥΡΙΖΑ με αίσθημα ευθύνης καταθέτει το σχέδιο και τις προτάσεις του για την παραγωγική ανασυγκρότηση στον τόπο σας. Δεσμευόμαστε να στηρίξουμε τις δημόσιες δομές υγείας ώστε να λειτουργούν αποτελεσματικά και οι τοπικές κοινωνίες να νοιώσουν ασφάλεια. Θα στηρίξουμε με όλες μας τις δυνάμεις το εκπαιδευτικό προσωπικό και τις σχολικές υποδομές.

    Για να σταματήσει η μαθητική διαρροή, να μορφώνονται τα παιδιά και να μένουν στον τόπο τους. Δεν θα επιτρέψουμε η δημόσια περιουσία και οι υποδομές να περάσουν στα νύχια του ΤΑΙΠΕΔ και των ποικιλώνυμων συμφερόντων. Τα αεροδρόμια, τα λιμάνια, ο βόρειος οδικός άξονας δεν είναι κερδοφόρα φιλέτα προς χάρισμα.

    Είναι η αναγκαία συνθήκη για την ανάπτυξη με δημόσιο συμφέρον και προς όφελος της τοπικής κοινωνίας. Γνώμονας είναι το δημόσιο συμφέρον και όχι τα κέρδη λίγων και εκλεκτών. Επανακαταθέτουμε τις προτάσεις μας για τον ενεργειακό σχεδιασμό που θα είναι κοινωνικά δίκαιος και περιβαλλοντικά βιώσιμος. Με αποκεντρωμένη ανάπτυξη, με συνεργατικά σχήματα, προσανατολισμένος στις τοπικές κοινωνίες.

    Ενισχύουμε, επίσης, τον αγροτικό τομέα. Βασισμένοι στην παράδοση του τόπου σας, στις μικρές αγροτικές εκμεταλλεύσεις. Στη βάση του σχεδιασμού μας βρίσκεται η ενίσχυση του αγροτικού τομέα. Για την παραγωγή προϊόντων που θα είναι ασφαλή, ποιοτικά και υψηλής διατροφικής αξίας.

    Και η ανασυγκρότηση του συνεταιριστικού κινήματος μακριά από τις παθογένειες του παρελθόντος. Στη βάση της διαφάνειας, της αξιοπιστίας και της αποτελεσματικότητας.

    Και μια κουβέντα για τον τουρισμό. Έχουμε καταθέσει το συνολικό μας σχέδιο για τον κρίσιμο αυτόν τομέα.
    Η δική μας αντίληψη είναι εντελώς διαφορετική από την σημερινή, που προωθεί τουριστικά σχέδια μέσα από την αρπαγή δημόσια γης, επιβάλλει μεροκάματα πείνας και την λογική του all inclusive.

    Στο σχέδιο μας ο τουρισμός πρέπει να συνδέεται όσο το δυνατόν περισσότερο με την τοπική παραγωγή. Πρέπει να διασφαλίζεται ότι τα οφέλη από τον τουρισμό θα διαχέονται σε όσο το δυνατόν μεγαλύτερη έκταση στην τοπική κοινωνία.

    Ότι οι εργαζόμενοι στις μεγάλες τουριστικές μονάδες θα δουλεύουν με αξιοπρπεπείς αποδοχές και συνθήκες εργασίας.
    Και βεβαίως ότι η τουριστική δραστηριότητα θα αναπτύσσεται με ήπιο τρόπο φιλικό προς το περιβάλλον, την φυσιογνωμία και την παράδοση του νησιού.

    Γι’ αυτό θωρούμε ότι η ενίσχυση του τουρισμού περνάει πρώτα από όλα μέσα από την στήριξη του τόπου. Την ανάδειξη τόπων φυσικής ομορφιάς και ιστορικού ενδιαφέροντος. Την βελτίωση των συγκοινωνιών και των υπηρεσιών. Την ενίσχυση τουριστικών επιχειρήσεων ήπιας λογικής. Και κυρίως την περιβαλλοντική προστασία.

    Πολίτες της Κρήτης,

    Θέλουμε την πρώτη μας ευκαιρία. Και την θέλουμε όλη. Είμαστε μισό βήμα από την αυτοδυναμία. Που δεν θα είναι αλαζονεία. Δεν θα είναι ανάθεση. Θα είναι ισχυρή εντολή για να εφαρμόσουμε το πρόγραμμά μας.

    Χωρίς να μας εκβιάζουν τα κόμματα του μνημονίου και τα κόμματα του σωλήνα της διαπλοκής. Θέλουν τον ΣΥΡΙΖΑ χωρίς αυτοδυναμία για να τον εγκλωβίσουν. Να τον έχουν όμηρο ώστε να νοθεύσουν το πρόγραμμα και τους στόχους του. Ζητάμε καθαρή εντολή και ισχυρή αυτοδυναμία. Δεν θα είναι λευκή επιταγή. Θα είναι μία νέα πολιτική συμφωνία. Με τον καθένα και την καθεμιά από εσάς. Αυτοδύναμος ΣΥΡΙΖΑ σημαίνει ισχυρή Ελλάδα. Ισχυρός ΣΥΡΙΖΑ σημαίνει ισχυρή διαπραγμάτευση. Αυτοδύναμος ΣΥΡΙΖΑ σημαίνει ισχυρός λαός.

    Πολίτες της Κρήτης,

    Έχουμε αγάπη για την Ελλάδα και το λαό μας. Έχουμε το δίκιο μαζί μας και όχι νόμο το άδικο. Δεν διεκδικούμε τίποτα για εμάς. Γι’ αυτό και είμαστε σε θέση να διεκδικήσουμε τα πάντα για όλους. Η Ελλάδα είναι οι αξίες αιώνων. Η Ευρώπη είναι οι αξίες που γεννήθηκαν στην Ελλάδα.

    Η Ελλάδα είναι η δημοκρατία. Η πατρίδα είναι οι άνθρωποί της. Είναι η ιστορία της που σήμερα μας κτυπάει την πόρτα. Είναι το μέλλον που έφτασε. Η ελπίδα που έρχεται. Είναι η μεγάλη κοινωνική πλειοψηφία που έρχεται. Είναι Ο ΣΥΡΙΖΑ που θα ενώσει όλους τους Έλληνες. Είναι ο λαός που πάλεψε πέντε χρόνια με τα θηρία. Που πέρασε δια πυρός και σιδήρου όπως τόσες και τόσες φορές στο παρελθόν, αλλά δεν υπέκυψε. Και θα νικήσει. Εμπρός λαέ! Θα νικήσουμε!

    Γεια σας».

    Δεν υπάρχουν σχόλια:

    Δημοσίευση σχολίου