Παρασκευή 30 Ιανουαρίου 2015

Η Γκριμάτσα του Ντάϊσελμπλουμ ήταν "όλα τα λεφτά".


varouf_djiss1Η σκληρή γκριμάτσα του προέδρου του Eurogroup το κούνημα του κεφαλιού και η αποφυγή σχολιασμού όταν ο Γιάνης Βαρουφάκης, στο τέλος της κοινής συνέντευξης , απέρριψε την τρόϊκα ήταν "όλα τα λεφτά".  
Δείτε το βίντεο:

Ο κ. Ντάϊσελμπλουμ δήλωσε πως ήρθε να γνωριστεί με τη νέα κυβέρνηση και να εξηγήσει πως λειτουργεί το Eurogroup. Αρνήθηκε τη "συνδιάσκεψη για το χρέος" τονίζοντας πως "το Eurogroup είναι η συνδιάσκεψη" και κατέληξε ανακοινώνοντας ότι περιμένει τις προτάσεις της κυβέρνησης σε ένα μήνα" Δε θέλουμε παράταση και τρόικα, δήλωσε ο νέος Έλληνας ΥΠ.ΟΙΚ στη συνέντευξη Τύπου με τον Γερουν Ντάισελμπλουμ, ενώ δεσμεύτηκε για ισοσκελισμένους προϋπολογισμούς με μικρά πρωτογενή πλεονάσματα αλλά και με μεταρρυθμίσεις.

Απέρριψε, την πραγματοποίηση διεθνούς διάσκεψης για το χρέος ο πρόεδρος του Eurogroup, Γ. Ντάισελμπλουμ, σημειώνοντας πως «Μια τέτοια διάσκεψη για αναδιάρθρωση χρέους ήδη υπάρχει. Λέγεται Eurogroup, όπως γνωρίζετε…». ‘Δεν θα δεχτούμε την τρόικα. Οι Έλληνες δεν μας ψήφισαν για να συνεχίσουμε το πρόγραμμα” ξεκαθάρισε ο νέος Έλληνας ΥΠ.ΟΙΚ. Γιάννης Βαρουφάκης στην κοινή συνέντευξη Τύπου
«Με την Ελλάδα να πλησιάζει στη λήξη του προγράμματος είχα ένα σημαντικό λόγο να έρθω και να ξεκινήσουμε τη συνεργασία» σημείωσε από την πλευρά του ο επικεφαλής των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης, Γερούν Ντάισελμπλουμ και συνέχισε: «Ήρθα να ακούσω τις θέσεις της ελληνικής κυβέρνησης και να εξηγήσω τις απαιτήσεις των συμφωνιών μας. Θέλουμε η Ελλάδα να ανακτήσει την οικονομική ανεξαρτησία της το συντομότερο δυνατόν».
«Το Eurogroup το 2012 δήλωσε ότι αναλαμβάνει τη δέσμευση να βοηθήσει την Ελλάδα μέχρι να αποκτήσει ξανά πρόσβαση στις αγορές» υπογράμμισε, θυμίζοντας ωστόσο τον όρο ότι η Ελλάδα θα πρέπει να παραμένει σε πρόγραμμα. Ξεκαθάρισε πως τα μονομερή βήματα δεν αποτελούν δρόμο προόδου και τα προβλήματα της ελληνικής οικονομίας δεν εξαφανίστηκαν εν μία νυκτί.
«Συνειδητοποιώ ότι ο ελληνικός λαός τα τελευταία χρόνια χρειάστηκε να αντέξει και να υποστεί σημαντικά μέτρα. Ωστόσο, είναι σημαντικό να μην πάει χαμένη αυτή η πρόοδος για την Ελλάδα, τον ελληνικό λαό, αλλά και για την ευρωζώνη»
«Εναπόκειται στην κυβέρνηση να καθορίσει την θέση της και εναπόκειται σε εμάς να κινηθούμε προς το μέλλον. Βρισκόμαστε εντός προγράμματος που ΄πήρε παράταση, δεν υπήρξαν συμπεράσματα ή τελικές αποφάσεις τις επόμενες εβδομάδες οι συζητήσεις Εναπόκειται στην Ελλάδα να εκφράσει τις θέσεις της. Δεν υπάρχει τελική απόφαση» κατέληξε ο επικεφαλής του Eurogroup.
«Η συνάντηση έγινε σε εξαιρετικό κλίμα. Στο επίκεντρο ήταν η επίτευξη νέας συμφωνίας» είπε, από την πλευρά του, ο κ. Βαρουφάκης.
tsipras ntai«Πρόθεσή μας είναι με απόλυτη διάθεση συνεργασίας να πείσουμε τους εταίρους μας» εξήγησε ο υπουργός Οικονομικών και πρόσθεσε: «Δεν θα συνεχίσουμε με μια σαθρά δομημένη επιτροπή όπως είναι η τρόικα, που έχει αντι-ευρωπαϊκή λογική»
Ο Έλληνας υπουργός Οικονομικών είπε πως συζητήθηκαν «οι μεταρρυθμίσεις, που πρέπει να είναι βαθιές, που πρέπει να γίνουν χωρίς φόβο και πάθος και οι οποίες θα αποκαταστήσουν την ανταγωνιστικότητα της χώρας». Επίσης τόνισε ότι η Ελλάδα ζητά να έχει ισοσκελισμένους προϋπολογισμούς με ένα πιο μικρό πρωτογενές πλεόνασμα στο διηνεκές και συμπλήρωσε πως «το κράτος έχει συνέχεια, αλλά δεν θα δεχθούμε να έχει συνέχεια η αυτοτροφοδοτούμενη κρίση αποπληθωρισμού και μη βιώσιμου χρέους».
“Θέλουμε να πείσουμε τους εταίρους ότι το κοινό μας συμφέρον εξυπηρετείται μέγιστα από μια νέα συμφωνία που θα προκύψει μετά από διαβουλεύσεις με γνώμονα το ευρωπαίκό συμφέρον”, τόνισε ο κ.Βαρουφάκης, ενώ ξεκαθάρισε πως ” Η κυβέρνηση εκλέχθηκε στη βάση της αμφισβήτησης του προγράμματος που δεν μας επιτρέπει να ανασυγκροτήσουμε την οικονομία ούτε να αποπληρώσουμε τα χρέη μας.Πάνω σε αυτή την πλατφόρμα αυτή κερδίσαμε την εμπιστοσύνη του λαού. Πρόθεσή μας δεν είναι η επέκτασή του
Δείτε το βίντεο:
                        

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου