Πέμπτη 4 Δεκεμβρίου 2014

Έρχονται περικοπές συντάξεων σε αλλά εννέα επικουρικά ταμεία από την πρωτοχρονιά...

Άλλα εννέα επικουρικά ταμεία θα βρεθούν από την 1/1/2015 υπό την απειλή δραματικών περικοπών των συντάξεων εξαιτίας της εφαρμογής του συντελεστή βιωσιμότητας...
Το υπουργείο Εργασίας εξέδωσε εγκύκλιο (ν.4052/2012) με οδηγίες για την προετοιμασία των ταμείων τα οποία στο εξής θα λειτουργούν με βάση το διανεμητικό σύστημα προκαθορισμένων
εισφορών με νοητή κεφαλαιοποίηση προκειμένου να επιτυγχάνεται μακροπρόθεσμα η αναλογιστική ισορροπία του συστήματος. Εφιστά, δε, την προσοχή στους επικουρικούς κλάδους να τηρήσουν τις προθεσμίες  του νόμου αν επιλέξουν να μετατραπούν  σε ταμεία επαγγελματικής ασφάλισης (ΝΠΙΔ) υποχρεωτικής ασφάλισης. Υπενθυμίζουμε ότι ο νόμος δίνει τη δυνατότητα στα επικουρικά ταμεία να ακολουθήσουν αυτόνομη πορεία κατόπιν σχετικής απόφασης και σύμφωνης γνώμης των αντιπροσωπευτικότερων οργανώσεων των ασφαλισμένων τους, το αργότερο μέχρι 30.6.2015, σε διαφορετική περίπτωση από την 1-7-2015 εντάσσονται υποχρεωτικά στο ΕΤΕΑ.


Όπως ορίζει ο νόμος οι ασφαλιστικές εισφορές που καταβάλλονται για κάθε ασφαλισμένο τους θα τηρούνται σε ατομικές μερίδες ενώ η σύνταξη θα αναπροσαρμόζεται με βάση: α) τα δημογραφικά δεδομένα τα οποία στηρίζονται σε εγκεκριμένους αναλογιστικούς πίνακες θνησιμότητας, β) το πλασματικό ποσοστό επιστροφής για το ποσό των συσσωρευμένων εισφορών που προκύπτει από την ποσοστιαία μεταβολή των συντάξιμων αποδοχών των ασφαλισμένων, γ) την επιλογή ή όχι της μεταβίβασης της σύνταξης στα δικαιοδόχα μέλη κατά τη στιγμή της συνταξιοδότησης του ασφαλισμένου από τον επικουρικό του φορέα και δ) τον συντελεστή βιωσιμότητας, ο οποίος θα πρέπει να αναπροσαρμόζει σε ετήσια βάση τις νέες και τις ήδη καταβαλλόμενες συντάξεις, μέσω ενός μηχανισμού μειωμένης τιμαριθμικής αναπροσαρμογής, ανάλογα με τις καταβαλλόμενες εισφορές, έτσι ώστε να αποφεύγεται η δημιουργία ελλειμμάτων στο ταμείο, αποκλείοντας κάθε μεταφορά πόρων από τον κρατικό προϋπολογισμό. Εάν και μετά την εφαρμογή του συντελεστή βιωσιμότητας προκύψει οποιοδήποτε έλλειμμα, με απόφαση του Υπουργού Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, ύστερα από τεκμηριωμένη πρόταση της Εθνικής Αναλογιστικής Αρχής, το ποσό της σύνταξης θα αναπροσαρμόζεται πριν από την 1η Ιανουαρίου κάθε έτους, με την προϋπόθεση την μη ύπαρξη ελλείμματος σε αυτό και το επόμενο έτος, αποκλείοντας κάθε μεταφορά πόρων από τον κρατικό προϋπολογισμό. Αυτό θα πρέπει να επανεξετάζεται σε τριμηνιαία βάση και αν απαιτούνται περισσότερες προσαρμογές θα λαμβάνονται κατά τη διάρκεια του τρέχοντος έτους.

Τα εννέα ταμεία που εντάσσονται στο καθεστώς είναι τα εξής:
1. Κλάδος Επικουρικής Ασφάλισης Ελευθέρων Επαγγελματιών του Ο.Α.Ε.Ε.

2. Τoμέας Επικουρικής Ασφάλισης Αρτοποιών (Τ.Ε.Α.Α.) του Κλάδου Επικουρικής Ασφάλισης Ελευθέρων Επαγγελματιών του Ο.Α.Ε.Ε.

3. Τoμέας Επικουρικής Ασφάλισης Πρατηριούχων Υγρών Καυσίμων (Τ.Ε.Α.Π.Υ.Κ.) του Κλάδου Επικουρικής Ασφάλισης Ελευθέρων Επαγγελματιών του Ο.Α.Ε.Ε.

4. Τομέας Επικουρικής Ασφάλισης Μηχανικών και Εργοληπτών Δημοσίων Έργων του Κλάδου Επικουρικής Ασφάλισης του Ε.Τ.Α.Α.

5. Τομέας Ασφάλισης Συμβολαιογράφων (Τ.Α.Σ.) του Κλάδου Επικουρικής Ασφάλισης του Ε.Τ.Α.Α.

6. Τομέας Επικουρικής Ασφάλισης Δικηγόρων (Τ.Ε.Α.Δ.) του Κλάδου Επικουρικής Ασφάλισης του Ε.Τ.Α.Α.

7. Τομέας Επικουρικής Ασφάλισης Ιδιοκτητών Συντακτών και Υπαλλήλων Τύπου του Κλάδου Επικουρικής Ασφάλισης του Ε.Τ.Α.Π.-Μ.Μ.Ε.

8. Τομέας Επικουρικής Ασφάλισης Τεχνικών Τύπου Αθηνών και Θεσσαλονίκης του Κλάδου Επικουρικής Ασφάλισης του Ε.Τ.Α.Π.-Μ.Μ.Ε.

9. Κλάδος Επικουρικής Ασφάλισης Ναυτικών (Κ.Ε.Α.Ν.) του Ν.Α.Τ.

Η ευθύνη να διασφαλιστεί ετησίως μηδενικό έλλειμμα  ανήκει στο ΔΣ του ταμείου. Σε περίπτωση μη εφαρμογής το Δ.Σ. παύεται αυτοδικαίως εντός προθεσμίας επτά ημερών από την έναρξη εκάστου έτους εφαρμογής.

Προθεσμία έως τις 30/6/2015 να μετατραπούν σε επαγγελματικά

Με τις διατάξεις του πρώτου εδαφίου της παρ.6 του άρθρου 220 του ν.4281/2014 προβλέπεται ότι, οι κλάδοι και τομείς επικουρικής ασφάλισης, που δεν έχουν ενταχθεί στο Ενιαίο Ταμείο Επικουρικής Ασφάλισης (Ε.Τ.Ε.Α.), δύνανται να μετατρέπονται μέχρι 30.6.2015 μετά από σύμφωνη γνώμη των αντιπροσωπευτικότερων οργανώσεων των κλάδων ασφαλισμένων και μετά από εκπόνηση αναλογιστικής μελέτης, σε νομικά πρόσωπα ιδιωτικού δικαίου (Ν.Π.Ι.Δ.), εκτός Γενικής Κυβέρνησης σύμφωνα με τον ορισμό του Ευρωπαϊκού Κανονισμού 549/2013 για το Ευρωπαϊκό Σύστημα Εθνικών και Περιφερειακών Λογαριασμών, κατά τα οριζόμενα στα άρθρα 7 και 8 του ν.3029/2002, άλλως από 1.7.2015, εντάσσονται στο ΕΤΕΑ, λαμβάνοντας υπ` όψιν τα τεχνικά χαρακτηριστικά της επικουρικής ασφάλισης των ελεύθερων επαγγελματιών.

Οι εν λόγω φορείς-τομείς και κλάδοι επικουρικής ασφάλισης παρουσιάζουν ουσιαστικές διαφοροποιήσεις λόγω των ειδικών κατηγοριών εργαζομένων που ασφαλίζουν. Συγκεκριμένα:

α) Στα ασφαλιστέα πρόσωπα (διαφορετικές κατηγορίες εργαζομένων π.χ. ελεύθεροι επαγγελματίες και ανεξάρτητα απασχολούμενοι, εργαζόμενοι στο χώρο του Τύπου και των Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης, ναυτικοί κ.α.).

β) Στον τρόπο υπολογισμού των ασφαλιστικών εισφορών (διαφορετική βάση υπολογισμού των εισφορών π.χ. ασφαλιστικές κλάσεις).

γ) Στον τρόπο υπολογισμού των παροχών (υπολογισμός της παροχής επί του ποσού της ασφαλιστικής κλάσης στην οποία ανήκει ο  ασφαλισμένος)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου