Τετάρτη 17 Δεκεμβρίου 2014

Επίκαιρη Ερώτηση προς τον κ. Περιφερειάρχη Για τη δημιουργία ΦοΔΣΑ Α.Ε. στην Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας



Στα δημοτικά συμβούλια της Στερεάς Ελλάδας, συζητιέται αυτή την περίοδο η συγκρότηση Ανώνυμης Εταιρείας στην οποία θα μετέχουν όλοι οι Δήμοι της Περιφέρειας, με αντικείμενο την διαχείριση των στερεών αποβλήτων.

Στο προτεινόμενο καταστατικό, στους σκοπούς της Α.Ε. προβλέπονται όλες οι διαδικασίες που σήμερα ασκούν οι Δήμοι. Από την καθαριότητα των κοινοχρήστων χώρων μέχρι την αποκομιδή των απορριμμάτων και από την ανακύκλωση μέχρι την υγειονομική ταφή και την ενεργειακή αξιοποίηση (δηλαδή και την καύση). Ο περιφερειακός ΦοΔΣΑ Α.Ε. θα είναι δηλαδή αυτός που θα εκπονεί και θα εφαρμόζει τον Περιφερειακό Σχεδιασμό Διαχείρισης Απορριμμάτων.
Η λειτουργία του περιφερειακού ΦοΔΣΑ Α.Ε. προβλέπεται συγκεντρωτική και στη βάση του αντιδημοκρατική. Όλες οι ουσιαστικές αρμοδιότητες θα ασκούνται από Δ.Σ. που θα είναι μόλις 11-μελές (ενώ οι καλλικρατικοί Δήμοι της Περιφέρειας είναι 25), το οποίο εκτός των άλλων θα αποφασίζει και για το κόστος των προαναφερόμενων υπηρεσιών του ΦοΔΣΑ προς τους Δήμους.
Με τη λειτουργία του ΦοΔΣΑ Α.Ε. οι Δήμοι εκχωρούν τις αρμοδιότητές τους για τη διαχείριση των απορριμμάτων, ενώ  εκχωρούν και τη δυνατότητα να κάνουν πολιτική για τα δημοτικά τέλη. Ένα μεγάλο τμήμα των δημοτικών τελών θα αποφασίζονται από το διοικητικό συμβούλιο του ΦοΔΣΑ αφού η καθαριότητα είναι μια ανταποδοτική λειτουργία, δηλαδή όσα δαπανώνται πρέπει να εισπράττονται άμεσα και στο ακέραιο από τους δημότες.
Με βάση τα νέα έργα που έχουν εγκριθεί και όσα εξαγγέλλονται στη Στερεά σχεδιάζονται:
¡  3 εργοστάσια επεξεργασίας σύμμεικτων (ΜΕΑ) σε Θήβα, Χαλκίδα, Λαμία
¡  Σταθμοί Μεταφόρτωσης Απορριμάτων σε Ευρυτανία, Φωκίδα, Εύβοια, Φθιώτιδα (Δ. Λοκρών)
¡  Μονάδες κομποστοποίησης σε Δήμους (Δελφών, Λοκρών, Καρύστου)
¡  ΧΥΤΑ (επέκταση Λαμίας – Χαλκίδας – ΧΥΤΥ)

Εμείς θεωρούμε ότι το πρόβλημα των απορριμμάτων είναι βαθιά πολιτικό και η μοναδική λύση υπέρ των συμφερόντων των κατοίκων της Στερεάς Ελλάδας αποτελεί ένα αποκλειστικά δημόσιο και αποκεντρωμένο σύστημα διαχείρισης των απορριμμάτων, μακριά από τα κέρδη των εργολάβων, το οποίο θα περιλαμβάνει: Πολιτική πρόληψης και μείωσης της παραγωγής και του όγκου των απορριμμάτων, Διαλογή στην πηγή, Ανακύκλωση, Επαναχρησιμοποίηση υλικών και συσκευασιών, Κομποστοποίηση, Κατάργηση των χωματερών ΧΑΔΑ και ΧΥΤΑ και αντικατάστασή τους από ΧΥΤΥ που να είναι συνδεδεμένοι με εργοστάσιο επεξεργασίας με τεχνολογία φιλική προς το περιβάλλον, σε αντίθεση με τα φαραωνικά και πανάκριβα εργοστάσια καύσης, που είναι πολιτική κατεύθυνση της Ευρωπαϊκής Ένωσης και συμφέρον του ντόπιου κεφαλαίου.

Δεδομένων όλων των παραπάνω, ερωτάται ο κος Περιφερειάρχης:

Τι ενέργειες προτίθεται  να κάνει για να διαφυλάξει το δημόσιο χαρακτήρα της συγκομιδής, της μεταφοράς και της διαχείρισης των απορριμμάτων της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας;

Για την Αριστερή Παρέμβαση στη Στερεά Ελλάδα

Ο Περιφερειακός Σύμβουλος
        Βασίλης Ζούμπος

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου