Δευτέρα 15 Δεκεμβρίου 2014

Λαϊκή Συσπείρωση Χαλκίδας για το ΔΑΡΙΓΚ



Από την αρχή του προβλήματος με τις απολύσεις και το κλείσιμο του εργοστασίου ΔΑΡΙΓΚ προειδοποιήσαμε για τις αρνητικές εξελίξεις σε βάρος των εργαζομένων  εξ αιτίας των αντιλαϊκών κυβερνητικών πολιτικών ΠΑΣΟΚ και Ν.Δ. Όλα αυτά τα χρόνια στηρίξαμε τους αγώνες και τις κινητοποιήσεις των εργαζομένων και τις διεκδικήσεις των αποζημιώσεων και των δεδουλευμένων τους.

            Να θυμίσουμε – γιατί βοηθάει να βγαίνουν συμπεράσματα- ότι το ΔΑΡΙΓΚ έκλεισε σε περίοδο που οι …λάτρεις του καπιταλισμού  μιλούσαν για  «ανάπτυξη» και ήταν σε εξέλιξη τα μεγάλα έργα!!! Ο μόνος κερδισμένος ο επιχειρηματικός όμιλος (και οι λοιποί μεγαλομέτοχοι) ο οποίος μάλιστα φρόντισε να αρθούν τα όποια εμπόδια (βλέπε ΓΠΣ) ώστε να μπορέσει να αξιοποιήσει το «φιλέτο» των 55 στρ. για ακόμα μεγαλύτερη κερδοφορία. Και τότε δηλώσαμε την αντίθεσή μας με αυτή την εξέλιξη και ξεκάθαρα πήραμε θέση ότι ο χώρος πρέπει να αξιοποιηθεί όπως προέβλεπε ο ΓΠΣ ,χώρος πράσινου, αθλοπαιδιών, πολιτιστικών δραστηριοτήτων.
             Ο συγκεκριμένος χώρος, μοναδικός ελεύθερος στην περιοχή, είναι αναγκαίος για τον πολεοδομικό ιστό της Χαλκίδας, που εξελίσσεται σε μεγαλούπολη. Διεκδικούμε να περιέλθει στο Δημόσιο  για αξιοποίηση σε όφελος του λαού, που φυσικά δεν θα εμπεριέχει επιχειρηματική δράση ή συμπράξεις με τον ιδιωτικό τομέα. Δεν θα συνδυαστεί με συμβάσεις παραχώρησης. Προτείνουμε την δια νόμου αναγκαστική απαλλοτρίωση του συγκεκριμένου ακινήτου, χάριν του ευρύτερου δημοσίου – λαϊκού συμφέροντος, με συμβολικό τίμημα. Όλα αυτά τα χρόνια (15) άλλαζαν κυβερνήσεις και βουλευτές, Δήμαρχοι, Νομάρχες και Περιφερειάρχες και το θέμα καρκινοβατούσε, ενώ οι τράπεζες  έχουν ήδη εισπράξει τεράστια ποσά . Σ’ αυτή τη λογική Δήμος και Περιφέρεια  «συζητούσαν» για από κοινού αγορά (με δανεισμό πάλι από τις Τράπεζες) και δεν διεκδίκησαν ούτε μια φορά την αναγκαστική απαλλοτρίωση και την απόδοση του χώρου στο λαό της περιοχής. Αντίθετα, με τη στάση τους συνέβαλαν ώστε να αλλάξει χρήση γης στο ΓΠΣ και να επανέλθει στην πρώτη χρήση.
            Καταγγέλλουμε την πώληση  του ακινήτου ΔΑΡΙΓΚ  στον τραπεζικό όμιλο, ανησυχούμε πολύ για τα σχέδια αξιοποίησής του αφού ο στόχος του θα είναι  η όσο το δυνατό μεγαλύτερη κερδοφορία, με ό,τι  συνεπάγεται αυτό για τα λαϊκά συμφέροντα. Με αυτή την εξέλιξη βγαίνουν χαμένοι, για άλλη μια φορά, οι εργαζόμενοι, αφού χάνουν το 50% των οφειλόμενων και ο λαός της Χαλκίδας που χάνει έναν σημαντικό πνεύμονα  για την πόλη , έναν χώρο που του ανήκει.
            Καλούμε το λαό της Χαλκίδας να αντιδράσει, να μην πιστέψει τα μεγάλα λόγια που ακούγονται και θα αυξηθούν αυτό τον καιρό μιας και διανύουμε μια …προεκλογική περίοδο, από όσους τσακώνονται δήθεν για τις διαφορετικές πολιτικές τους ενώ υπηρετούν το ίδιο σύστημα. Ένα σύστημα που θα προσφέρει απλόχερα τον πλούτο στο μεγάλο κεφάλαιο και θα εξαθλιώνει το λαό. Πολύ περισσότερο να μην αναθέτουν τη λύση των προβλημάτων τους σε αυτούς. Η μόνη λύση είναι στα χέρια του λαού, να διεκδικήσει αυτό τον πλούτο γιατί του ανήκει, να διεκδικήσει τη ζωή που του ανήκει.
Χαλκίδα 15 -12 -2014
Το Γραφείο Τύπου

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου