Τετάρτη 15 Οκτωβρίου 2014

Ερώτηση του Συμεών Κεδίκογλου προς τον Υπουργό Παιδείας σχετικά με τη λειτουργία του Παρατηρητηρίου για την Πρόληψη της Σχολικής Βίας και του Εκφοβισμού



Ερώτηση απηύθυνε ο βουλευτής Συμεών Κεδίκογλου στον Υπουργό Παιδείας και Θρησκευμάτων σχετικά με τη λειτουργία του Παρατηρητηρίου για την Πρόληψη της Σχολικής Βίας και του Εκφοβισμού.
Το κείμενο της ερώτησης έχει ως εξής:

Όπως γνωρίζετε, το ζήτημα της βίας και του εκφοβισμού στα σχολεία αποτελεί ένα σύνθετο πρόβλημα, το οποίο κάτω από τις παρούσες κοινωνικές-οικονομικές συνθήκες δυστυχώς ολοένα και οξύνεται.
Ανταποκρινόμενο στην ανάγκη για την αντιμετώπιση αυτού του φαινομένου, το Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων δημιούργησε το Παρατηρητήριο για την Πρόληψη της Σχολικής βίας και του Εκφοβισμού (υπ’ αριθμ. 159704/Γ7/17-12-2012 υπουργική απόφαση). Στόχος του Παρατηρητηρίου ήταν η μέριμνα για την ασφάλεια των μελών της σχολικής κοινότητας ενάντια στη σχολική βία και τον εκφοβισμό.
Σε συνέχεια αυτής της πρωτοβουλίας, δόθηκε στο Παρατηρητήριο για την Πρόληψη της Σχολικής βίας και του Εκφοβισμού διευρυμένος ρόλος με την αναβάθμιση και επέκταση των αρμοδιοτήτων του στη λήψη συγκεκριμένων δράσεων (υπ’ αριθμ. 195630/Γ1/19-12-2013).
Σε αυτήν την προσπάθεια, συστρατεύσαμε φορείς με μακροχρόνια εμπειρία στην αντιμετώπιση του φαινομένου του bullying. Περαιτέρω, ορίσαμε σε κάθε Περιφερειακή Διεύθυνση Εκπαίδευσης ως Συντονιστή Δράσεων έναν εκπαιδευτικό Πρωτοβάθμιας ή Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, του οποίου οι αρμοδιότητες εκτείνονται σε επίπεδο Περιφερειακής Διεύθυνσης, Διευθύνσεων Πρωτοβάθμιας, Δευτεροβάθμιας, σχολικών μονάδων και τοπικής κοινωνίας. Τέλος, ορίστηκε ένας εκπαιδευτικός υπεύθυνος ανά σχολική μονάδα, ώστε όλοι οι μαθητές να γνωρίζουν ότι εάν έχουν πρόβλημα, θα απευθύνονται και θα ενημερώνουν αυτόν. Στο δε Υπουργείο λειτουργούσε η Συντονιστική Επιτροπή του Παρατηρητηρίου για την άμεση επικοινωνία όλων των εμπλεκομένων φορέων.
Όλες αυτές οι ενέργειες δεν είχαν παρά έναν στόχο: έκαναν σαφές το μήνυμα προς κάθε κατεύθυνση ότι καμία πράξη βίας και εκφοβισμού δεν είναι ανεκτή στο σχολείο.
Επειδή, όπως φαίνεται και από τις σχετικές αναρτήσεις στον ιστότοπο του Υπουργείου Παιδείας, το Παρατηρητήριο δεν παρουσιάζει κάποια δραστηριότητα μετά τον Ιούνιο, η δε Συντονιστική Επιτροπή του Παρατηρητηρίου δεν έχει καν συνεδριάσει μετά την έναρξη του σχολικού έτους ερωτάσθε:
- Προτίθεσθε να συνεχίσει τη λειτουργία του το Παρατηρητήριο για την Πρόληψη της Σχολικής Βίας και του Εκφοβισμού;
 Ποιες ενέργειες έχετε προγραμματίσει για το σχολικό έτος 2014-2015 για την πρόληψη και την αντιμετώπιση φαινομένων βίας και εκφοβισμού στα σχολεία;


Ο ερωτών βουλευτής,

Συμεών Κεδίκογλου

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου