Κυριακή 22 Ιουνίου 2014

Ξεκινούν οι εργασίες ανάπλασης περιβάλλοντος χώρου και φωτιστικής ανάδειξης Δικαστικού Μεγάρου



Η σύμβαση του έργου «Ανάπλαση περιβάλλοντος χώρου Δικαστικού Μεγάρου», υπογράφηκε από τον Δήμαρχο Θανάση Ζεμπίλη και τους εκπροσώπους της αναδόχου κοινοπραξίας («Αλ. Λουκίδης & Μάνθ. Ζάχαρης») Αλέκο Λουκίδη και Μάνθο Ζάχαρη.


ΤΟ ΕΡΓΟ

Η παρέμβαση συγκεκριμένα αφορά στην ανάπλαση του περιβάλλοντος χώρου του Δικαστικού Μεγάρου και στη φωτιστική ανάδειξή του.

Ο προϋπολογισμός του έργου ανέρχεται στο 359.953 ευρώ (συμπεριλαμβανομένου ΦΠΑ 23%) με τη μέση έκπτωση που προσέφερε η ανάδοχος κοινοπραξία να ανέρχεται στο 9,27%.
Το έργο χρηματοδοτείται από ίδιους πόρους του Δήμου Χαλκιδέων.
Η κατασκευή του δε, έχει χρονικό ορίζοντα παράδοσης εντός 6 μηνών (δηλ. στα τέλη του 2014).

ΤΕΧΝΙΚΗ ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ

Στον περιβάλλοντα χώρο του νεοκλασσικού κτηρίου του Δικαστικού Μεγάρου συμπεριλαμβάνονται τα πεζοδρόμια των περιμετρικών οδών που στη μεν λεωφ. Βενιζέλου παρουσιάζουν φθορές λόγω παλαιότητας ενώ στις άλλες πλευρές -λόγω των αποσπασματικών παρεμβάσεων- εμφανίζουν ετερόκλητα υλικά.
Βάσει της εγκεκριμένης μελέτης της Δ/νσης Τεχνικών Υπηρεσιών του Δήμου, προβλέπεται:

- για τις οικοδομικές εργασίες
α) εξομάλυνση του εδάφους πεζοδρομίων-δρόμων στις τρεις, πλην αυτής της προς τη λεωφ. Βενιζέλου, πλευρές του κτηρίου,
β) επίστρωση των πεζοδρομίων από πλάκες γρανίτη και πλάκες όδευσης τυφλών, με ζώνη μαρμάρου πλάτους 80 cm περιμετρικά της βάσης του κτηρίου (σε υπόβάση σκυροδέματος),
γ) τοποθέτηση ραμπών ΑμεΑ,
δ) αντικατάσταση του επί μέρους κατεστραμμένου περιμετρικού δικτύοτ ύδρευσης.
Ειδικότερα στην πλευρά επί της λεωφ. Βενιζέλου, τα παρτέρια (με τους κυβόλιθους να χρησιμοποιούνται ως εσωτερικοί ξυλότυποι στη νέα κατασκευή) επενδύονται με σκυρόδεμα σε επιφάνεια «χτυπητή», κατασκευάζονται νέα παγκάκια με βάση από σκυρόδεμα και κάθισμα από ξύλο.

- για το πράσινο
α) στην πλευρά επί της λεωφ. Βενιζέλου διατηρούνται τα δέντρα και τα παρτέρια υφίστανται την ανακατασκευή που ήδη περιγράφηκε,
β) στην πλευρά επί της οδού Συγγρού καταργούνται τα παρτέρια με τα λιγούστρα για να απελευθερωθεί ο χώρος προς όφελος των πεζών και να αναδειχθεί η νοτιοανατολική όψη του κτηρίου,
γ) στην πλευρά επί της οδού Κριεζώτου καταργούνται τα παρτέρια με τα λιγούστρα και τα υπερυψωμένα παρτέρια με τα δένδρα υποβιβάζονται στο επίπεδο της δαπεδόστρωσης,
δ) στην πλευρά επί του πεζοδρόμου Καραμουρτζούνη, τα υφιστάμενα τσιμεντένια σενάζ που περιβάλλουν τα δένδρα υποβιβάζονται επίσης στο επίπεδο της δαπεδόστρωσης.

- για το φωτισμό
θα τοποθετηθούν ενδοδαπέδιοι προβολείς στην περιμετρική ζώνη μαρμάρου, στα 25 cm από το κτήριο και στα σημεία όπου δεν υπάρχουν παράθυρα. Συγκεκριμένα, 18 φωτιστικά στην πλευρά επί της λεωφ. Βενιζέλου, 13 στην πλευρά επί της οδού Συγγρού, 16 στην πλευρά επί της οδού Κριεζώτου και 14 στην πλευρά επί του πεζοδρόμου Καραμουρτζούνη.

ΜΕΡΟΣ ΤΟΥ «ΠΡΑΣΙΝΟΥ» ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΥ

Είναι κατανοητό από την οριοθέτησή του, ότι το έργο συνδέεται αμεσότατα με αυτό της βιοκλιματικής αναβάθμισης του χώρου γύρω από το πρώην πάρκινγκ στη συμβολή Κριεζώτου και Καραμουρτζούνη, και βρίσκεται σε πλήρη συνέργεια με το ενιαίο δίκτυο πεζοδρομήσεων του εμπορικού κέντρου. Ως τμήμα του συνολικότερου σχεδιασμού ανάπλασης των ανοιχτών δημοσίων χώρων, αισθητικής αναβάθμισης και ενίσχυσης του εμπορικού κέντρου της πόλης.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου