Τετάρτη 21 Νοεμβρίου 2012

Μανικιάτης το ποτάμι της διαπλοκής;

Ο ποταμός Μανικιάτης είναι ένα ποτάμι το οποίο έχει τις πηγές του στον ορεινό όγκο της ανατολικής-κεντρικής Εύβοιας. Ο ορεινός όγκος εκτείνεται τις περιοχές , Κονίστρα, Αμάρυνθος, Μετόχι. Στην πορεία του,  στη θέση Σέττα,  κατασκευάζεται το πολυπόθητο φράγμα της Σέττας και όλοι μας ελπίζουμε, όταν θα είναι σε θέση να συνεχισθεί το έργο θα έχουμε βγει από την κρίση. Ο ποταμός αυτός στο πεδινό του τμήμα διασχίζει εκτάσεις του χωριού Βρύση, Μονόδρι και Οξυλίθου να καταλήξει στο Στόμιο στα νερά του Αιγαίου.

Ο ποταμός αυτός και κάθε ποταμός μεταφέρει αδρανή υλικά στην διαδρομή του. Όπως είναι φυσικό λόγω της μεταφοράς των υλικών αυτών, η κοίτη ενός ποταμού χρειάζεται να καθαρίζεται, ώστε να αποφεύγονται  πλημύρες σε πιθανές μεγάλες καταιγίδες.
Το θέμα λοιπόν του καθαρισμού της κοίτης του ποταμού δεν είναι ανεξέλικτη και δεν μπορεί ο καθένας να κάνει αμμοληψίες ως άλλος χρυσοθήρας καμπόης.
Αφορμή λοιπόν για το παρών άρθρο μας,  στάθηκαν οι ανακοινώσεις και η καθημερινή ενασχόληση του επικεφαλή της παράταξης «ΕΝΕΡΓΟΙ ΔΗΜΟΤΕΣ» του Δήμου Κύμης – Αλιβερίου Γιάννη Σιαγιάννη, οποίος καταγγέλλει ότι η αμμοληψία από τον ποταμό Μανικιάτη είναι παράνομη. Το EVIAPOST  πιστό στην ενημέρωση των  αναγνωστών του απευθύνθηκε σε δικηγόρους και σε μηχανικούς για το παρών άρθρο και σας παρουσιάζουμε τι απαιτούνται για μια νόμιμη επιχειρηματική δράση, όπως είναι και η αμμοληψία.
 Για την νομιμότητα της αμμοληψίας απαιτούνται πρωτίστως καθορισμός των θέσεων αμμοληψίας στην πορεία ενός ποταμού, από τις αρμόδιες αρχές.  Στη συνέχεια γίνεται διαγωνισμός για προσφορές  και ανακήρυξη του νομικού πρόσωπου  (επιχειρηματία) που ενδιαφέρονται να προβεί  σε μια τέτοια επιχειρηματική δραστηριότητα.
 Ο επιχειρηματίας (ιδιώτης ή δημόσιο) που είναι μειοδότης και θέλει να εκμεταλλευτή τα αδρανή, πρέπει να γνωρίζει ότι είναι υποχρεωμένος να προβεί σε σειρά από αδειοδοτήσεις. Απαιτείται άδεια  περιβαλλοντικών όρων, άδεια σπαστηροτριβείου, άδεια από την Πυροσβεστική υπηρεσία, άδεια καταλληλότητας των μηχανημάτων που χρησιμοποιούνται για την εξόρυξη και τη μεταφορά των προϊόντων  λατομείου, άδεια χρήσεις και καταλληλότητας των αδρανών για διάφορες χρήσεις. Και τέλος ο επιχειρηματίας έχει υποχρέωση να πληρώνει πέρα από το ποσό που είναι υποχρεωμένος να πληρώσει όταν του παραχωρήθηκε η έκταση, να πληρώνει και 5% για κάθε δελτίο αποστολής υπέρ του οικείου Δήμου. Σε περίπτωση που δεν πάρει όλες τις άδειες τότε οι παραπάνω αρχές πρέπει να τον θέσουν εκτός "θέσης" και να κάνουν νέο διαγωνισμό.
Οδηγίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης προβλέπουν, ότι στα έργα πολιτικού μηχανικού όλες οι πρώτες ύλες που ενσωματώνονται στα έργα αυτά, τα αδρανή υλικά ενσωματώνονται σε έργα πολιτικού μηχανικού, πρέπει να είναι γνωστές οι πηγές και η καταλληλότητα χρήσης των.
Ο λόγος είναι επειδή τα έργα πολιτικού μηχανικού, η ΕΕ τα έχει κατατάξει στην κατηγορία ασφαλείας τύπου  1 και 2, δηλαδή  υψηλής ασφάλειας. Σαν χώρα δεν μπορείς να λες, ότι είσαι σεισμογενής, όλοι οι νόμοι σου για τα έργα πολιτικού μηχανικού να είναι αυστηρών προδιαγραφών, αλλά να χρησιμοποιείς πρώτες ύλες για την κατασκευή των έργων αυτών που δεν μπορείς να τεκμηριώσεις τις πηγές από τις οποίες προέρχονται, ούτε επίσης  να μην μπορείς να αποδείξεις  την καταλληλότητα των πρώτων υλών για τις χρήσεις που τα έβαλες. 
Π.χ δεν μπορούν οι διάφοροι εργολάβοι να πληρώνονται εκατομμύρια το μέτρο δρόμου ασφάλτου και στην άσφαλτο να χρησιμοποιούν ακατάλληλα υλικά. Τα αυτοκίνητα να μην μπορούν να σταματήσουν όταν φρενάρουν. Το παραμύθι πρέπει να τελειώνει εφόσον τα "οικονομάνε"  θα πρέπει και η άσφαλτος να είναι αλτιολισθηρή  και να μη σκοτώνετε ο κόσμος.
Η Ελληνική νομοθεσία λοιπόν, έχει προσαρμοστεί στις οδηγίες  αυτές,  διαφορετικά δεν θα μπορούσε η Ελληνική πολιτεία να εντάξει έργα σε  χρηματοδότηση από κοινοτικά κονδύλια. 
Η Ελληνική νομοθεσία λοιπόν προβλέπει ποινές φυλάκισης για τον κύριο του έργου  από 10 έως 28 μήνες που δέχεται στο έργο του, να τοποθετούνται προϊόντα που περιέχουν πρώτες ύλες που δεν πληρούν όλα τα παραπάνω, δηλαδή αμφισβητείται η πηγή προέλευσης τους και δεν εξασφαλίζετε η ποιότητα τους. 
Το  συμπέρασμα μας:

  1. Αν γνωρίζεται ότι οι αρχές που εποπτεύουν τις κοίτες των ποταμών δεν έχουν κάνει σωστά την δουλειά τους και έχουν «κλειστά» μάτια.
  2. Αν γνωρίζεται ότι δράση «αυτού» που εκμεταλλεύεται τα αδρανή δεν έχει τα παραπάνω νόμιμα παραστατικά και επομένως είναι παρανομή.
  3. Αν γνωρίζετε ότι τα αδρανή που «βγαίνουν» από τον Μανικιάτη  έχουν ενσωματωθεί σε σχολείο ή δρόμο της περιοχής .

Δεν έχετε παρά να τα καταγγείλετε στον Εισαγγελέα της Χαλκίδας αυτά. Και αφήστε στον Εισαγγελέα να βρει ποιος είναι ο κύριος του έργου, να ανοίξει τα ¨κλειστά¨ μάτια, να αποδώσει δικαιοσύνη και το σημαντικότερο  να απενταχθεί το έργο που έχει ενσωματώσει υλικά από την χρηματοδότηση και να υποχρεώσει κάποιους που δεν έκαναν  καλά την δουλειά του να πληρώσουν  το έργο από την τσέπη τους

4 σχόλια:

  1. O ΠΟΛΙΤΗΣ ΤΟΥ ΚΟΣΜΟΥ ΣΧΟΛΙΑΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ21 Νοεμβρίου 2012 στις 3:58 μ.μ.

    Πολιτης Του Κοσμου Οταν οι πολιτικοι και οι δημοσιογραφοι ειναι Λειτουργοι (και οχι επαγγελματιες σε διατεταγμενη υπηρεσια),ειναι αυτοματα και Εγγυητες της διαφανειας, της νομιμοτητας, της Δημοκρατιας...κι ολο αυτο ειναι ελπιδοφορο για μας, τους δημοτες-πολιτες..που αγωνιζομαστε καθημερινα-τωρα πια- εναντιον ολων αυτων που νομιζουν, οτι εχουν το δικαιωμα να ενεργουν απολυταρχικα... στελνοντας τους το μηνυμα, οτι εχουν ξεπερασει τα ορια και οτι ο ''βιος'' τους , δεν μπορει πια να ναι τιποτα αλλο εκτος απο αναχωρητικος...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ο ΝΙΚΟΣ ΔΑΜΙΓΟΣ ΣΧΟΛΙΑΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ21 Νοεμβρίου 2012 στις 3:59 μ.μ.

    Ο Δήμος έχει άμεσο έννομο συμφέρον να κινήσει τις διαδικασίες που απαιτεί η Νομιμότητα, όπως περιγράφεται ανωτέρω, εφόσον η προβαλλόμενη περιβαλλοντική ευαισθησία είναι αδιαπραγμάτευτη....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Ο ΓΙΑΝΝΗΣ ΣΙΑΓΙΑΝΝΗΣ ΣΧΟΛΙΑΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ21 Νοεμβρίου 2012 στις 3:59 μ.μ.

    Μανικιατης, το ποτάμι της Διαπλοκής ?
    Εξαιρετική, αποκαλυπτική δημοσιογραφική έρευνα του Ιστολογιου...
    Συνεισφορά στη νομιμότητα, στη προστασία του περιβάλλοντος αλλά και στην ανακοπή της "διάβρωσης" εδαφών και ηθών....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. ΟΙΚΟΝΟΜΕΑ ΣΤΑΥΡΟΥΛΑ22 Νοεμβρίου 2012 στις 7:57 μ.μ.

    'ΔΙΑΒΡΩΣΗ' ΕΔΑΦΩΝ ΚΑΙ ΗΘΩΝ...ΚΑΙ ΑΞΙΩΝ ΘΑ ΠΡΟΣΘΕΤΑ ΚΙ ΕΓΩ ΤΑΠΕΙΝΑ...ΜΠΡΑΒΟ ΣΤΟΥΣ ΠΙΟ ΠΑΝΩ ΣΥΜΠΟΛΙΤΕΣ ΜΑΣ ΓΙΑ ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ. ΣΥΓΧΑΡΗΤΗΡΙΑ ΚΑΙ ΣΤΟΝ ΓΙΑΝΝΗ ΤΟΝ ΣΙΑΓΙΑΝΝΗ ΓΙΑ ΤΟΝ ΕΥΣΤΟΧΟ ΣΧΟΛΙΑΣΜΟ. ΚΑΙ ΒΕΒΑΙΑ ΣΥΓΧΑΡΗΤΗΡΙΑ ΚΑΙ ΣΕ ΣΑΣ ΓΙΑ ΜΙΑ ΑΚΟΜΑ ΦΟΡΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΡΤΗΣΗ ΣΑΣ. ΠΡΟΣΕΓΓΙΣΗ ΚΙ ΑΥΤΟΥ ΤΟΥ ΜΕΓΑΛΟΥ ΘΕΜΑΤΟΣ ΜΕ ΚΡΙΤΗΡΙΑ ΔΙΑΦΑΝΗΣ ΚΑΙ ΑΡΑ ΚΡΥΣΤΑΛΛΙΝΗΣ ΚΑΙ ΚΑΘΑΡΗΣ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΙΚΗΣ ΕΡΕΥΝΑΣ.ΚΙ ΟΜΩΣ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΑΚΟΜΑ ΕΝΤΙΜΟΙ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΙ, ΚΑΙ ΑΡΑ ΥΠΑΡΧΕΙ ΙΣΩΣ ΑΚΟΜΑ ΕΛΠΙΔΑ...ΟΙΚΟΝΟΜΕΑ ΣΤΑΥΡΟΥΛΑ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή